Aziatische speklapjes met nasi goreng
(4 personen, 10 min bereiding +30 min wachttijd + 30 min oventijd)
IngrediëntenAziatische speklapjes
1 tn knoflook
2 el ketjap manis
1 el sambal oelek
1 el archideolie
2 tl 5-kruidenpoeder
8 speklapjes à la minute.
Ingrediënten Nasi goreng
250 gr basmatirijst
1 kippenbouillontablet
1 prei
4 cm verse gember
1 tn knoflook
100 gr achterham (plakjes)
2 eieren
1 el ketjap manis
2 el archideolie
1 tl gemalen komijn
Aziatische speklapjes:
Pel de knoflook en snijd fijn. Meng in een kom met de ketjap manis, sambal, olie en 5 kruidenpoeder tot een marianade. Bestrijk hier de speklapjes rondom mee. Laat afgedekt 30 min marineren buiten de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de speklapjes op het rooster en schuif de bakplaat eronder om het vet op te vangen. Laat in 25-30 min krokant worden. Keer halverwege om.
Nasi goreng:
Kook de rijst met het bouillontablet volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat op een platte schaal in minimaal 1 uur afkoelen op kamertemperatuur.
Was de prei en snijd zo fijn mogelijk. Een handig trucje om prei te wassen: snijd de prei nadat je de onderkant en overtollig groen hebt verwijderd over de hele lengte tot het midden in. Houd onder de kraan en laat het water erdoor lopen om het zand weg te spoelen.
Schil en rasp de gember. Pel de knoflook en snijd fijn. Snijd de ham in kleine stukjes. Klop de eieren los met de ketjap manis.
Verhit de olie in een wok en bak de prei 1 min al omscheppend op hoog vuur. Voeg de rijst, gember, knoflook, ham en komijn toe en bak al omscheppend 2 min mee.
Zet het vuur laag. Schuif de nasi naar de rand zodat het midden van de wok vrijkomt en bak het eimengsel al roerend in 1 min tot roerei. Meng door de nasi, en breng op smaak met peper en zout.
Xiǎngshòu nǐ dì měishí = Eet smakelijk
Helga Onrust de Jonge