Recepten

Een lenterecept

Bleekselderijsalade met druiven en feta   Ingrediënten 2 handjes walnoten 4 stengels bleekselderij (in boogjes) 5 komkommer (in blokjes) 125 gram witte druiven (gehalveerd) 1 bosje platte peterselie (grof gehakt) 100 gram feta   Voor de dressing 100 milliliter crème fraîche 2 eetlepels witte wijnazijn 4 eetlepels olijfolie   Zo

Lees verder »

Groninger poffert

Ik ben een geboren Groningse! Opgegroeid op het platteland in het noordelijkste puntje van Nederland. Verder kan je bijna niet. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht, het is een soort broodcake die je au bain marie bakt. Officieel hoort er geen suiker in, maar ik heb er toch een schep

Lees verder »

Bitterkoekjespudding

Deze heerlijke bitterkoekjespudding is leuk om zelf te maken. Lekker voor een koude winterdag.   Ingrediënten: 6 blaadjes gelatine (10 g) 80 ml water 4 eidooiers 1 ei 100 g suiker 100 ml marsala, koud 100 g bitterkoekjes, fijngehakt 500 ml slagroom   Bereiding: Leg de blaadjes gelatine in het

Lees verder »

Het recept van de maand

Ribstoof met herfstbok en abrikoos De herfst op je bord met deze hartverwarmende ribstoof. Het vlees is heerlijk mals en nu met abrikozen en herfstbok in de stoof, krijgt het een extra diepe smaak. Serveer met romige aardappelpuree en knapperige sperziebonen.   Ingrediënten 600 gr magere riblappen 3 el olijfolie

Lees verder »

Het recept van de maand

Griekse hartige taart Een hartige Griekse taart waarvan je zeker een tweede stuk wilt! Met verse spinazie, feta, olijven en pistachenoten. Het eier- crème fraîchemengsel geeft samen met de spekjes het geheel een romige touch. Garneer met nog meer gehakte olijven en pistachenootjes en geniet!     Ingrediënten (voor 4

Lees verder »

Lamskoteletjes met groene salsa

Nu het warme weer er aan zit te komen, wordt ook de BBQ weer buiten gezet. Het is nu heerlijk om wat langer buiten te eten dan dat je wellicht normaal doet. Dat hoeft geen echte BBQ toestand te zijn, je kunt ook je ‘gewone’ maaltijd op de BBQ klaar

Lees verder »

Asperges met bearnaisesaus

Als je een heerlijk bordje asperges of zachte aspergesoep gegeten hebt, dan weet je dat het voorjaar écht begonnen is. Maar wanneer zijn asperges nou ook alweer in het seizoen? Van de tweede donderdag in april tot 24 juni kun je volop genieten van deze heerlijke groente. Asperges hebben een

Lees verder »

Gele mango curry

In de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. De Garam Masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curry’s, tandoori en die met rijst, of met vers brood gegeten worden,

Lees verder »

Italiaanse gehaktschotel.

Ingrediënten (4 personen) 450 g mager rundergehakt 1 el gedroogde Italiaanse kruiden 400 g verse Italiaanse roerbakgroente 400 g tomatenblokjes 500 ml halfvolle melk 50 g griesmeel 100 g geraspte belegen kaas   Bereiding Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een koekenpan zonder vet en roerbak hierin het

Lees verder »

Het recept van de maand

Januari is een maand waar veel mensen graag een gezonde start maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een aantal gezonde en lichte maaltijden. Op de site https://jaimyskitchen.nl/ vond ik deze groene asperge salade met kip en feta. Wil je dit gerecht vegetarisch maken? Laat dan de kip weg

Lees verder »

IJstaart met nougatine (12 personen)

IJstaart met nougatine (12 personen) Met maar een paar ingrediënten maak je dit lekkere dessert met koekjesbodem en een romige topping van meringue schuimpjes en nougatine   Ingrediënten 500 ml slagroom, 1 zakje slagroomversteviger (8gr), 130 gr meringue schuimpjes, 3 eetlepels nougatine, 2 eetlepels karamelsaus Voor de bodem 175 gr

Lees verder »

Zuurkoolstamppot met appel, kaneel en bruine suiker

Met dit weer (regen, wind, lage temperaturen) wordt het weer tijd voor winterse kost. Ik heb hier vaker een zuurkool recept geplaatst. Deze maand weer een variant…. met zuurkool is veel mogelijk! Ingrediënten (4 personen) 1 kg kruimige aardappels 1 rode ui 1 friszoete appel 250 g spekreepjes 2 tl

Lees verder »

Varkenshaas in een geitenkaas-rieslingsausje

Het aspergeseizoen is bijna voorbij. Nog net op tijd voor dit recept! Nu niet zoals gebruikelijk met ei, kaas en ham, maar met ui, komkommer en geitenkaas. Ingrediënten (2 personen) 2 varkenshaasjes, 500 gram asperges, 2 aardappels, 1 rode ui, 1 halve komkommer, 1 ei, vloeibare boter, olijfolie, peper, herbes

Lees verder »

Het recept van de maand Drentse turfkoek

Drentse Turfkoek Sinds 2006 woon ik in de provincie Drenthe en op een avond maakte een goede vriend mij attent om op het forum (www.50plusser.nl) een topic te maken over streekgerechten uit de provincie Drenthe en waarom niet! Elke provincie heeft zijn streekgerechten en waarom zouden die niet eens in

Lees verder »

Groenterol van omelet en geroosterde groenten

Groenterol van omelet en geroosterde groenten Dit recept komt uit De Wereld van The Happy Pear. Het is een van Juans gerechten. Het is een vrij bekend Spaans gerecht en heel veelzijdig; je kunt het met van alles vullen. Hier gebruiken we geroosterde groenten, rucola, Happy Pear-mayonaise en ingelegde gember.

Lees verder »

Lasagne met gehakt, champignons en brie

Lasagne met gehakt, champignons en brie Iedereen kent wel de traditionele Italiaanse Lasagne met tomatensaus en bechamelsaus. Deze maand een alternatief Lasagnerecept, met spinazie, champignons en brie. Ingrediënten (4 personen) 400 g kastanjechampignons 1½ el milde olijfolie 450 g diepvries spinazie à la crème 1 prei 300 g rundergehakt 150

Lees verder »

Het recept van de maand Zuurkool ovenschotel

Zuurkool ovenschotel Het gedicht van deze maand gaat over winterse kost. Daarom nu ook een winters recept, zuurkool. Wellicht op een iets andere manier klaar gemaakt dan dat u gewend bent. De moeite waard om eens te proberen. Ingrediënten (4 personen) 1 pond zuurkool 4 ons runder- of varkensgehakt 1

Lees verder »

Het recept van de maand

Geef de Oud-Hollandse boterkoek een heerlijke en leuke twist van appel en een vleugje kaneel, echt een plaatje om te serveren en makkelijk om te maken.  Ingrediënten 250 gr bloem 1 ei 1 snufje zout 180 gr boter (+ om in te vetten) 180 gr suiker 2 appels snuf kaneel

Lees verder »
de Kiek Valthermond

Kerstrecepten voor kinderen

Kerstjamkoekjes Deze met jam gevulde koekjes zien er altijd al feestelijk uit – maar met kerst springen ze er wel echt uit! Zorg voor wat kerstvormpjes om de sfeer er echt in te brengen. Leuk recept om met de kinderen te maken om lekker in de kerststemming te komen! Ingrediënten

Lees verder »
de Kiek Valthermond

Speculaas crumble

Zeker nu het weer is omgeslagen kan ik echt blij worden van de geur van speculaaskruiden, kaneel, gebakken appels en karamel. Als jij daar ook zo over denkt, dan weet ik zeker dat je een paar lekkere recepten gaat (her)ontdekken. Onderstaande baksel geeft mij het ‘met een dekentje op de

Lees verder »
Kiek

Lasagna Al Forno

Ingrediënten: 3 grote uien 2 teentjes knoflook 2 stengels bleekselderij 2 prei 100 gram ontbijtspek in dobbelsteentjes gesneden 500 gram gehakt 400 gram tomaten uit blik 1 dubbel blikje tomatenpuree 1 eetlepel suiker 2 theelepels gedroogde oregano vers gemalen zwarte peper naar smaak of eventueel wat cayennepeper 1 bouillontablet indien

Lees verder »

Salade van witlof

Benodigdheden voor 4 personen: Twee stronkjes witlof, een appel, een sinaasappel of mandarijn, een kiwi en eventueel nog een peer, nootjes, rozijnen en zo mogelijk nog wat gedroogd fruit zoals ananas. Spuitbus slagroom.   Voorbereiding: Witlof fijn snijden en het harde gedeelte verwijderen, afspoelen en uitlaten lekken Snijd al het

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Broccoli met zalm

Benodigdheden voor 4 personen: 1 broccoli, 1 grote ui, 150 à 200 gram gerookte zalm, eventueel nog een teentje knoflook en roomkaas met tuinkruiden.   Voorbereiding: snijd de broccoli in kleine stukjes, ook de steeltjes en zo nodig de steeltjes nog schillen, afspoelen en uit laten lekken. ui klein snijden

Lees verder »
Kiek op de mond Valthermond

Pasta Fresca

‘Pasta Fresca’, niets minder dan pasta met verse  saus. De ingrediënten van vandaag (voor ongeveer 6 personen) zijn: – 500 gram ambachtelijk rundergehakt – 5 bospeentjes geschild en in plakjes gesneden – 1 courgette in dobbelsteentjes – 2 uien in grove snippers – 2 teentjes knoflook gehakt, mag ook met

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

‘Pasta Fresca’

Vandaag maken we ‘Pasta Fresca’, niets minder dan pasta met verse  saus.   De ingrediënten van vandaag (voor ongeveer 6 personen) zijn: –  500 gram ambachtelijk rundergehakt –  5 bospeentjes geschild en in plakjes gesneden –  1 courgette in dobbelsteentjes –  2 uien in grove snippers –  2 teentjes knoflook

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Groentenlasagne

Op de gezonde toer deze maand. Een groentenlasagne, een ovenschotel met veel groenten. Deze lasagne is goed tevoren te maken. Ik bel dol op lasagne maar mag maar weinig koolhydraten per dag. Ik maak wel lasagne maar dan zonder de pastabladen. Die maak ik van courgette. In courgette zit veel

Lees verder »
Kiek op de mond Valthermond

Pastinaaksoep met Tijm en Pancettakruim

Pastinaaksoep met tijm en pancettakruim 4 personen, voorgerecht Benodigdheden 400 gr pastinaak, 1 ui, 1 teen knoflook, 4 takjes tijm, 2 el (olijf) olie, 1 tl gemalen komjn, 1 groentebouillontablet met natuurlijke ingredienten, 80 gr Pancetta of ontbijtspek, 1/2 bakje creme fraiche (bakje 25 gr) en een staafmixer. Bereiding Schil

Lees verder »
Kiek op de mond Valthermond

Recept van de maand: Smoothie

Geen ingewikkeld en uitgebreid recept voor het begin van het nieuwe jaar. Iets teveel gegeten met de feestdagen? Dan is het nu tijd voor een smoothie! Een smoothie is een dik, gemixt drankje dat gemaakt wordt van gepureerd fruit, groente en vloeibare stoffen als sap en/of yoghurt. De basis van

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd

Smoothie

Geen ingewikkeld en uitgebreid recept voor het begin van het nieuwe jaar. Iets teveel gegeten met de feestdagen? Dan is het nu tijd voor een smoothie! Een smoothie is een dik, gemixt drankje dat gemaakt wordt van gepureerd fruit, groente en vloeibare stoffen als sap en/of yoghurt. De basis van

Lees verder »
Kiek op de mo(a)nd Valthermond

kerstrecept

Een fijn kerstrecept vinden is de opdracht. Ja ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Iets uit een kookboek maken kan natuurlijk. Op het wereld-wijde-web hebben we Pinterest waar onnoemelijk veel heerlijke en niet al te moeilijke recepten op staan. Ik wil geen uren in de keuken staan, zelfs niet met de

Lees verder »
KIek op de Mo(a)nd Valthermond

Kruidkoek

Vaak zien mensen op tegen het zelf maken van een cake…. Dit keer geen cake, maar een kruidkoek. Een simpel recept dat niet kan mislukken! Je kunt de kruidkoek zo maken, maar je kunt er ook gember en/of rozijnen doorheen doen. Het is maar waar je van houdt.   Ingrediënten

Lees verder »
Kiek

Tarte tartin (met peren)

Vanwege persoonlijke redenen ontvangen we de komende maanden geen recepten van Helga Onrust. Jammer… we gaan kijken of en hoe we deze rubriek verder gaan invullen. Voor deze maand een recept van de redactie zelf. Eén van de redactieleden had een grote hoeveelheid peren gekregen. Daar waren al stoofpeertjes en

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Risotto met doperwten

Ingrediënten (4 personen) 4 eetl boter, 300 gr risottorijst, 1200 ml groentebouillon, 400 gr doperwten, 100 gr Parmezaanse kaas(geraspt), 12 pl rauwe ham   Bereiden Verhit de helft van de boter in een koekenpan. Voeg de rijst toe en bak circa 3 minuten, tot de korrels glazig zijn. Voeg vervolgens

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Kruidig gehaktbrood met stampootje prei en cranberrychutney

Benodigdheden voor 4 personen 1 ui, krulpeterselie 10 gr, nootmuskaat, 1 kg kruimige aardappelen, 800 gr prei, 400 gr gemengd gehakt, 2 eieren, 100 gr panko paneermeel, 1 liter groentebouillon, 5 gr roomboter, scheutje melk, mosterd, peper en zout naar smaak.   Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden.

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd

Kerriekip met chinese kool (Voor 2 personen)

Ingrediënten 150 gr zilvervliesrijst 1 ui 2 tn knoflook olijfolie 150 gr kipfilet peper, zout 2 tl kerriepoeder 1/2 chinese kool 200 ml kokosmelk   Bereiding Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel de ui en

Lees verder »

Pikante boerenkool met salami en paprika (Voor 4 personen)

Ingrediënten 450 gr voorgekookte minikrieltjes 125 gr salami (dikke plakken, in blokjes) 400 gr panklare boerenkool 2 uien in ringen 2 rode paprika’s in blokjes 2 tenen knoflook 3 el olijfolie 1 dl vleesbouillon (tablet)   Bereiding Verhit de olijfolie in een wok. Bak de uienringen, de knoflook en de

Lees verder »

Kipquiche met paksoi en kokosmelk

Hoofdgerecht Kipquiche met paksoi en kokosmelk , 20 min (35/40 min oventijd, 4 personen   Benodigdheden 5 plakjes bladerdeeg(diepvries) ontdooid + 2 el zonnebloemolie + 320/350 gr kipfilet in blokjes, 1 paksoi in reepjes, 1 rode paprika in ringen, 5 eieren, 200 ml kokosmelk, 50 gr geraspte jonge kaas, 2

Lees verder »
Kiek op de Mo(a)nd

Pastinaaksoep met tijm en pancettakruim

  Pastinaaksoep met tijm en pancettakruim 4 personen, voorgerecht   Benodigdheden 400 gr pastinaak, 1 ui, 1 teen knoflook, 4 takjes tijm, 2 el (olijf) olie, 1 tl gemalen komjn, 1 groentebouillontablet met natuurlijke ingredienten, 80 gr Pancetta of ontbijtspek, 1/2 bakje creme fraiche (bakje 25 gr) en een staafmixer.

Lees verder »

Kerstrecept

In deze Kiek een paar recepten voor het Kerstmenu. Het is leuk om gezamenlijk met de familie de inkopen te doen om daarna dit menu samen te gaan maken op één van de kerstdagen. Zelf heb ik dit menu twee jaar geleden met mijn familie gemaakt, ik heb er toen

Lees verder »

Noedels met pittige kipballetjes

Noedels met pittige kipballetjes   Bereidingstijd 25 minuten   Voor 2 personen: 2 tenen knoflook 150 gr kipgehakt 2 tl chilivlokken 3 el sojasaus 300 gr snijbonen 125 gr (volkoren) noedels   Bereidingswijze: Pel en pers de knoflooktenen. Doe het kipgehakt in een kom en voeg de helft van de

Lees verder »
Kiek op de mond Valthermond

Stampot Roergebakken spruitjes met Oosterese speklappen

Stamppot roergebakken spruitjes met oosterse speklapjes Nodig voor 4 personen: 4 speklapjes 1 el honing 2 el sojasaus zout en peper, 600 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd 1 kg kruimige aardappels 1 el zonnebloemolie 1 pakje boemboe goreng 75 ml volle melk 25 gr boter. Bereiding: 1. Doe de speklapjes

Lees verder »

Gegrilde kip met geroosterde kerriekrieltjes en spinaziesalade

Gegrilde kip met geroosterde kerriekrieltjes en spinaziesalade Voor 4 personen   500 gr kipfilet, 2 eetl olie, 1 eetl kipkruiden, 1 zak krieltjes (400) 1 theel kerriepoeder, 1 theel paprikapoeder, 20 gr amandelschaafsel, honing mosterd dressing kant en klaar 300 gr spinazie panklaar, 1 rode ui, in dunne ringen.  

Lees verder »
Kiek op de mond Valthermond

Aziatische speklapjes met Nasi Goreng

Aziatische speklapjes met nasi goreng (4 personen, 10 min bereiding +30 min wachttijd + 30 min oventijd) IngrediëntenAziatische speklapjes 1 tn knoflook 2 el ketjap manis 1 el sambal oelek 1 el archideolie 2 tl 5-kruidenpoeder 8 speklapjes à la minute. Ingrediënten Nasi goreng 250 gr basmatirijst 1 kippenbouillontablet 1

Lees verder »

Amerikaanse coleslaw

Amerikaanse coleslaw (voor een flinke schaal vol) Ingrediënten 500 gr witte kool, fijn gesneden 100 gr wortel, julienne gesneden 1 rode ui, of 1 sjalot 75 ml melk 75 ml karnemelk 135 gram mayonaise 2 eetlepels azijn 2 eetlepels citroensap 50 gr suiker snufje zout, peper Meng de melk, karnemelk,

Lees verder »
Kiek op de mond Valthermond

Zwolse stoofpot met Zoete aardappelen

Zwolse stoofpot met zoete aardappelfriet Bereidingstijd: voorbereiding +/- 15 minuten + 7 uur in de slowcooker Wat heb je nodig? (4 personen) +/- een kilo rundvlees (riblappen) 2 uien 2 tenen knoflook 2 eetlepels appelstroop 1 theelepel uienpoeder 2 theelepels zout 2 theelepels peper bloem 2 eetlepels Zwolsche stoofkruiden  

Lees verder »

Het recept van de maand

Het recept van de maand De redactie heeft Helga Onrust gevraagd om iedere maand een recept voor de Kiek aan te leveren. In dit nummer haar eerste bijdrage. Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Helga Onrust de Jonge, en ik woon in Emmercompascuum. Ik ben 12 jaar actief

Lees verder »

Stevige Toscaanse boerensoep

Het recept voor deze stevige Toscaanse boerensoep komt uit het boek Food Talk van actrice, fotomodel en fotografe Kim Feenstra en Bénine Bijleveld, receptontwikkelaar, foodfotografe en oprichtster van het platform benineskitchen.com. Over dit recept schrijft Bénine: “Ik kan het me helemaal voorstellen: op het Italiaanse platteland waar de boeren voor

Lees verder »