Bier of koffie

de Kiek op de mond

Na de zestig jaar, herstel bijna zestig jaar, die ik nu rondloop op deze aarde, zijn er momenten en onderwerpen genoeg om eens op terug te kijken. En vergeleken met het begin van mijn loopbaan op de aarde zijn er veel dingen veranderd. Alleen al de manier van bekijken, redeneren en doen zijn behoorlijk gewijzigd. Het leven is er wel over heen gegaan zullen we maar zeggen. Dat heeft invloed.

Wat meer afstand doet de blik ook goed. Zo kom ik via een omweg wel weer op de voetbal terecht. Althans als onderwerp. Als ik veel verhalen hoor van diverse ‘barlieden’ vind ik het niet meer dan redelijk dat onze bondscoach Louis van Gaal niet eens komt kijken bij de zaterdag 2. De zaterdag 2 gebruik ik even als een beeld dat staat voor heel veel teams op dit niveau. Zelf ook op dit niveau gevoetbald. En er van overtuigd dat het een goede en redelijke stap was om over te stappen naar de tennis. Mijn beperkingenlijst was groter dan de kwaliteitenlijst.

Maar als ik de verhalen aan een willekeurige bar hoor denk ik dat Louis toch eens moet gaan kijken. Wat is hij fantastische voetballers misgelopen. Wat een weggegooide kwaliteit. En ik weet zeker dat Louis In Otto Grooten een echte van Gaalkeeper had gezien. Weet niet of ik het al had verteld. Otto maakte met een simpele opmerking een eind aan een veelbelovende aanval. Kwam het doel rustig uit. Stak zijn hand op en zei “stop maar, de scheids heeft al gefloten” Tegenstander boos naar de scheidsrechter die helemaal niet gefloten had. Kijk dat zie je weinig in het betaalde voetbal. Maar terug naar de bar in dit verhaal.

Aan de bar hoor ik niets anders dan fantastische verhalen. Over schitterende doelpunten. Weergaloze acties. Wonderlijke conditionele opstandingen. Invloed op wedstrijden. Briljante verdedigende ingrepen. Trainers die het nooit goed hebben gezien. Iedereen zag in hem de opvolger van minstens Maradona, enz. En dat zijn allemaal dingen die mij tot bescheidenheid stemmen. En, daardoor is het nog betrouwbaarder, het zijn allemaal verhalen onder het genot van een kop koffie. Nu was ik het weekend als toeschouwer bij een wedstrijd van de plaatselijke FC tegen Stadskanaal. Het was erg gezellig. Ook weer veel voetbalverhalen. Maar allemaal met wat zelfspot en schaamte over de eigen kwaliteiten. Dat waren verhalen na het kantinebezoek. Daarin herkende ik meer. Leek me ook weer een ondersteuning voor de uitspraak dat bier de waarheid ten goede komt.