Blauw-wit en Oranje

Heeft u ook zo genoten van het Nederlands damesvoetbal in juni van dit jaar? Een mooie tweede plek voor de dames. Natuurlijk was eerste mooier geweest, maar tweede van de wereld worden is toch ook heel bijzonder. Ofschoon een gesprek met één van de oranjespeelsters leuk zou zijn, houden we het voor dit interview iets dichter bij huis, en wel bij de dames en meisjes uit Valthermond.

 

Ook deze vrouwen verdienen het om in het zonnetje te komen want hier werd een team ook eerste. Aan het woord  namens het team/trainsters/begeleidsters zijn Sanne Bürmann en Mariska Baas.

Sanne begon op haar 15e bij Zwartemeerse boys waar zij een meisjes team oprichtte. Mariska trok rond haar 12e de voetbalschoenen aan en begon bij het meisjesteam in Musselkanaal. Daar beiden het spelletje erg leuk vonden en iets willen betekenen voor het damesvoetbal, werd de uitdaging gevonden op het trainingsveld. Sanne en Mariska trainen samen de meisjes onder de 17 en Sanne traint sinds vorig seizoen de Dames STHOC/Valthermond.

 

Uit bovenstaande benaming van beide elftallen vertellen Sanne en Mariska over het samenwerkingsverband dat bestaat met HOC uit Odoorn. Door een samenwerkingsverband kunnen beide plaatsen een beroep op elkaar doen wanneer er te weinig speelsters beschikbaar zijn tijdens een wedstrijd. Ieder elftal speelt onder zijn eigen vlag, heeft zijn eigen clubkleuren maar kan wel  een beroep op elkaar doen en van elkaar leren. Van belang is de inzet, het fanatisme maar ook de gezelligheid. Het maakt beide teams beter.

 

Dit fanatisme blijkt ook buiten hun eigen wedstrijden. In 2017 mocht het meisjesteam in Doetinchem de Nederlandse vlag dragen tijdens het EK voor vrouwen. De wedstrijd Nederland – Zweden werd gespeeld en het hele team uit Valthermond was aanwezig. Nederland won deze wedstrijd met 2 – 0. Maar daar bleef het niet bij. Ook in 2019 tijdens de WK reisde een delegatie richting Frankrijk. De wedstrijd Nederland – Canada werd bezocht. Helaas ging dit niet helemaal naar wens en kostte het een paar euro’s extra.

 

De dames gingen met de trein naar Parijs maar misten daar de overstap omdat ze geen ticket hadden gereserveerd voor deze trein. Dan maar met de taxi dachten de dames en zo zoefden zij naar Reims. Ofschoon zij te laat waren voor de fan-walk (en 240 euro lichter!), waren ze net op tijd om de tickets voor het stadion in hun bezit te krijgen. Met handen en voeten hadden ze de taxichauffeur kunnen uitleggen dat hij heel hard moest rijden. Gelukkig waren ze vijf minuten voor sluitingstijd bij het loket. En een fantastische plek achter het doel maakte veel goed. De sfeer in het stadion, alle nationaliteiten door elkaar, het was een gezamenlijk feestje! Zoals bekend is won het Nederlands team deze wedstrijd. Het werd een feestje tot in de late uurtjes in de vele oranje kroegen in Reims. Ondertussen is de rust wedergekeerd en weten we dat het Nederlands dames team tweede is geworden. Waar trots op dit team op zijn plaats is.

 

Ook trots zijn Sanne en Mariska op beide teams uit Valthermond. Binnen de kaders van het vrouwenvoetbal zijn het stuk voor stuk kanjers. Met het kampioenschap in 2019 gaat het damesteam met vertrouwen het nieuwe seizoen in. Een plek in de middenmoot moet zeker lukken. Sanne en Mariska verwoorden beiden voor de toekomst. In het verleden stond het damesvoetbal niet altijd even hoog aangeschreven maar door de jaren heen komt er steeds meer waardering. Binnen vvValthermond worden we zeker serieus genomen en samen met HOC zijn we de grootse club in deze regio. Voor zowel het meisjesteam onder de 17 als voor het damesteam geldt hetzelfde. Er zijn voldoende faciliteiten, saamhorigheid en gezelligheid staan voorop, maar daarnaast wordt er serieus en prestatie gericht getraind!

 

Mocht er iemand de intentie of ambitie hebben een flinke stap te willen maken in de persoonlijke groei binnen het damesvoetbal, aarzel dan niet. Dames- en meisjesvoetbal in Valthermond heeft dit allemaal te bieden. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website vvValthermond of like de face-book pagina.

Grietje Haak-Warringa