Bolsterlaan

In Nederland is de gemeente verantwoordelijk voor de naamgeving van straten en pleinen. Het college van burgemeester en wethouders stelt ze vaak vast in samenwerking met een commissie.

Maar het vaststellen van een nieuwe straatnaam aan de 72e laan had nogal wat voeten in de aarde! In 1978 kwamen er nieuwe woningen, wat nu de Bolsterlaan is, maar een jaar eerder moest er een naam bedacht worden. Binnen de gemeente was men het er niet over eens welke naam het moest worden. Er waren mensen die vonden dat ‘Elleboog’ een mooie naam was. De straat had de vorm van een L.

Ook was er iemand die ‘Rolpaal’ een geschikte naam vond. Maar een rolpaal stond alleen bij een kanaal waar een bocht was. Weer een ander wilde dat het de ‘Baggerturfstraat’ moest worden. Ook ‘Zuidervooraf’ werd genoemd. Maar uiteindelijk is het de ‘Bolsterlaan’ geworden. Bolster was de bovenste laag van het hoogveen, wat eigenlijk niet geschikt was voor brandstof (turf). Het werd gebruikt om de kachel er mee aan te maken, om dat het zacht van structuur was. Later werd het ook gebruikt als turfstrooisel.

Jan H.Ottens