Er waren heel veel broodventers in de jaren 60, 70 en 80 en zij brachten het brood van de bakker aan huis. Bijna iedereen kocht toen brood van de bakker en Japie Kingcorn vierde hoogtij dagen. Brood zat toen nog in papier en niet in plastic zoals nu, roggebrood was nog niet gesneden maar werd in ponden aangemerkt.
Beschuit was toen nog twai bakn en hardbroden was dagelijkse kost. Koek was ook altijd op voorraad zoals olle wiefnkoek, krenten en sukadekoek en ook had je toen nog kantkouke (kantkoek) repen koek van de zijkant. Kantkoek was afgesneden in de fabriek, dus een afval product, goedkoop en daardoor een groot succes.
Koek werd jaren gebakken bij bakkerij Giezen (ons dagelijks brood) in Valthermond aan het Zuiderdiep. In die jaren kwam ook de ommekeer van wit brood naar bruin brood, dit was gezonder en beter voor je darmen en stoelgang werd er toen gezegd.
Ook verkochten alle venters hun eigen gebak en natuurlijk was de ene lekkerder dan de ander. Je had toen ook al iets heel biezonders namelijk tompoezen (tompouce). Plefe koeken (eierkoeken) kreeg men vaak bij de koffie na de uitvaart van een overledene. Hoofdkoeken waren bij de bakkers toch amandelringen, gevulde koeken, cocosmacronen en nog wat klein spul. Tijdens de feestdagen hadden ze altijd wel iets bijzonders, grote speculaas poppen met Sinterklaas, kerstkoeken met kerst, chocolade konijnen en met Pasen spijsbrood of suikerbrood. Dit waren was toen luxe producten voor alle feestdagen. Dit werd later met Pasen paasstol en met kerst, je raadt het al… kerststol.
De broodventers uit die tijd waren: Bakker Zikkens (werd later clemes schoo), Bakker Baas, Bakker Scheve en Bakker Pranger. Bakker Waarheid was toen al gestopt volgens mij.
Een best bewaard geheim uit die tijd was het ruilen van de onderzetters van het gebak. Wanneer een klant van de ene bakker gebak wilde en niet van de andere bakker dan kon dat geregeld worden. Gebak bleef het zelfde, onderzetters werden omgewisseld. Een echt gebeurd leugentje om bestwil in die tijd, mensen hebben dit nooit gemerkt.
Ik weet nog dat de supermarkten opkwamen en brood begonnen te verkopen. De broodventers waren daar ziedend over. Kes markt werd in die tijd argwanend aangekeken door de broodventers. Maar door de jaren heen werd dit wel geaccepteerd.
Door deze verandering gingen steeds meer mensen hun brood kopen bij de winkels en supermarkten. Door de jaren heen zijn alle venters verdwenen, en in mijn beleving was Jan Baas de laatste broodventer. Daarnaast had je natuurlijk ook nog de melkboeren, de groenteboeren, de kolen- en pietrieulieboeren. In die jaren was het dan ook een hele drukte in de straat, daar zijn vast nog vele verhalen over te vertellen.
Later kwamen daar nog de SRV wagens bij, rijdende winkels met hun nering. Daar is er nog eentje van over gebleven, familie Schutrups rijd nog rond met een SRV kar.
Al deze dingen zijn mijn herinneringen dus misschien niet altijd naar waarheid maar naar nostalgie. Ondergetekende blijft dit leuk vinden en wie hier aan vulling op wil geven? Graag, voor het verhalend Valthermond van vroeger.
Old Mondker