Crísjes Kiek

Kiek op de Mo(a)nd

Bijna vakantie, voor veel mensen tenminste. Een periode van uitrusten, opladen, mooie plekken bezoeken of lekker in je eigen omgeving dingen doen waar je door het jaar heen niet aan toekomt. Veel mensen zoeken het mooie weer op in het buitenland, steeds meer mensen blijven in Nederland, waar het weer ook steeds warmer wordt.

 

Wij hebben vakantie in onze tuin. Er is altijd wel wat te doen, gras maaien, onkruid wieden, snoeien. Maar ook, dagelijks meerdere keren; poep ruimen. Onze honden gaan namelijk niet elke dag drie keer mee wandelen. Giana, onze kleine Podenco, vindt dat bijvoorbeeld helemaal niet leuk of fijn. Zij is angstig als ze aangelijnd is. Wij doen haar dus geen groter plezier dan haar lekker in de tuin te laten scharrelen.

En ook de andere drie lopen liever los in de tuin hun eigen ding te doen, dan dat zij aangelijnd langs de weg beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Zij trekken liever af en toe een sprintje met elkaar, om daarna weer lekker te gaan zonnen, dan dat zij een paar kilometer achter ons moeten aansjokken (écht hoor, dat doen ze, sjokken!). Of wij worden achter hen aangesleurd als zij een wildgeur in de neus krijgen!

Kortom, meestal zijn zij, en wij, op mooie (en ook op minder mooie) dagen lekker buiten in ons eigen tuin. Op vakantie met vier honden is een hoop gedoe, in een van mijn eerder columns schreef ik daar al over, dus dat doen we voorlopig niet. Het is geen straf hoor, onze tuin is heerlijk en we vermaken ons er prima!

 

Onze honden in een pension doen omdat wij op vakantie willen, dat gaat niet. Zij raken in paniek als ze in een kennel moeten of komen niet goed overeen met andere rassen. Hierdoor zouden we onze honden nóg meer getraumatiseerd terug krijgen dan dat ze er heen gaan. Bovendien zijn er maar weinig pensions met kennis van de eigenschappen, karakters en bijzonderheden van windhonden. Nee, wij nemen geen risico’s met onze honden, zouden zelf dan ook geen ontspannen vakantie hebben.

 

Nu hebben natuurlijk meer windhondeneigenaren dat gevoel, hun hond is ook getraumatiseerd, sowieso erg gevoelig en ook wat racistisch (tja, laten we het maar gewoon zo noemen, windhonden hebben soms écht een hekel aan andere rassen…). Wij merken dat veel windhonden-eigenaren zich aanpassen aan wat hun hond nodig heeft. En dat gaat soms ver…

Wij lossen het op door nu even niet samen/tegelijk op vakantie te gaan. Niet heel gezellig, hoor ik jullie denken. Maar ja, wij zijn het hele jaar samen, dus een paar dagen zonder elkaar en zonder de honden is soms best lekker!

Echt even los komen van thuis, van de dagelijkse routine en even helemaal niets moeten, in een andere omgeving, dingen doen die mét honden niet mogelijk of makkelijk zijn. Dát klinkt wel als vakantie toch?

 

Namens ons, en de vier honden, wensen wij jullie een hele fijne zomer. Geniet van wat je gaat doen, of het nu uit of thuis is!

Annemieke Kok