Groentenlasagne

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Op de gezonde toer deze maand. Een groentenlasagne, een ovenschotel met veel groenten. Deze lasagne is goed tevoren te maken. Ik bel dol op lasagne maar mag maar weinig koolhydraten per dag. Ik maak wel lasagne maar dan zonder de pastabladen. Die maak ik van courgette. In courgette zit veel vocht en dat bak ik er even uit. In plaats van tomatenblokjes kun je ook een pot pastasaus nemen maar ik vind dat daar teveel zout inzit.

 

Voor 4 personen neem ik:

3 courgettes

1 blikje tomatenblokjes

1 zak Italiaanse wokgroenten

500 gram gehakt (ik neem meestal rundergehakt maar hoh kan ook prima)

2 theelepels Italiaanse gedroogde kruiden (meer kan ook, net wat je lekker vindt)

200 gram geraspte kaas (ik doe er ook wel eens EXTRA een bolletje in plakjes gesneden mozzarella bij)

Olijfolie

Peper en zout naar smaak

Verder heb je een  ruime ovenschaal, kaasschaaf, koekenpan nodig

 

Bereiding:

Verwarm de oven tot 180 graden Celsius.

Ontdoe de courgettes van kop en kont en van hun groene vel.

Met de kaasschaaf in de lengte repen van de courgettes snijden.

Verwarm een beetje olie in de koekenpan en bak de courgette reepjes; er passen 4 reepjes in mijn pan; ze hoeven niet bruin te worden, gewoon een minuutje in de pan zodat ze niet meer rauw zijn. Bewaar de gebakken reepjes even op een bord.

Als alle reepjes gebakken zijn, gaat het gehakt in de pan, rul bakken, daarna de wokgroente wokken.

Lasagne is altijd opgebouwd uit laagjes. Als de wokgroente gewokt is doe je er een blikje tomatenblokjes bij. Wanneer alles voorbereid is, kan het bouwen van de lasagne beginnen.

Leg dan één laagje gebakken courgettereepjes in de ovenschaal. Daarop gaat een laagje van de wokgroente, daarna een laagje gehakt. Je kunt ook de wokgroente en het gehakt door elkaar scheppen.

Gebruik steeds een deel van de reepjes, gehakt en groente. Zo kun je mooi stapelen.

Na elke derde laag strooi je er een laag geraspte kaas overheen. Verder bouwen in laagjes tot alles op is en als laatste een laag geraspte kaas eventueel aangevuld met plakjes mozzarella.

Schuif het geheel in de oven voor 30 tot 40  minuten.

Een groene salade of wat stokbrood is hier lekker bij.

Eet smakelijk.

Ineke Westerhof