Het recept van de maand

Geef de Oud-Hollandse boterkoek een heerlijke en leuke twist van appel en een vleugje kaneel, echt een plaatje om te serveren en makkelijk om te maken.

 Ingrediënten

250 gr bloem

1 ei

1 snufje zout

180 gr boter (+ om in te vetten)

180 gr suiker

2 appels

snuf kaneel

Topping

1 blaadje gelatine

50 ml appelsap

1 eetlepel suiker

2 eetlepels amandelschaafsel

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Mix de boter met de suiker en snufje zout romig. Voeg 1 ei toe en mix er goed doorheen. Voeg dan ook beetje bij beetje de bloem en kaneel toe en mix tot een deeg.

Als het deeg nog erg plakkerig is voeg je nog een beetje extra bloem toe, als het deeg te droog is een paar druppels water. Vet de bakvorm (van ongeveer 22 cm) goed in en verdeel het deeg er over. Strijk glad een vochtige spatel of een lepel.

Snijd de appels in partjes en snijd in dunne plakjes. Steek ze lichtjes dakpansgewijs in de boterkoek. Begin van buiten naar binnen. Bestrijk de appel met een beetje gesmolten boter en bak de boterkoek in ca. 30 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat afkoelen.

Week het blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm het appelsap in een pannetje met de eetlepel suiker. Los het uitgeknepen blaadje gelatine hierin op en laat het mengsel een beetje afkoelen. Bestrijk dan de boterkoek aan de bovenzijde royaal met de gelei van appelsap met behulp van een bakkwastje. Rooster het amandelschaafsel lichtjes in een droge pan. Bestrooi de boterkoek hier mee en laat de gelei dan verder opstijven.

Tip: bewaar de boterkoek met appel maximaal 3 à 4 dagen (buiten de koelkast).

Marian Servaas

Bron: www.leukerecepten.nl