Kerstrecept

In deze Kiek een paar recepten voor het Kerstmenu. Het is leuk om gezamenlijk met de familie de inkopen te doen om daarna dit menu samen te gaan maken op één van de kerstdagen. Zelf heb ik dit menu twee jaar geleden met mijn familie gemaakt, ik heb er toen twee rollades bij gemaakt. Maar andere vlees is natuurlijk ook mogelijk.

 

Menu

  • Voorgerecht: Groningse mosterdsoep
  • Tussengerecht: Pasteitjes
  • Hoofdgerecht: Rollade, knapperige wortelsalade, zoete aardappelpuree,
  • Nagerecht: Vrolijke eton mess ( leuk om met kinderen te maken)

 

Groningse Mosterdsoep (1 liter)

Ingrediënten:

1 kleine prei, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 30 gr roomboter, 40 gr bloem, 1 liter kippenbouillon, 3 el Groninger mosterd, scheutje room, 200 gr spekreepjes, peper en zout

Bereiding:

Snijd de kleine prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter. Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of vijf mee, maar laat het niet bruin kleuren. Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet zanderig aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.

Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon en de prei toe. Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is. Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.

Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.

Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en nog wat preiringetjes.

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

 

Pasteitjes (4 personen)

Ingrediënten:

2 middelgrote eieren, 125 gr creme fraiche, 100 gr gerookte kipfiletreepjes, 4 pasteitjes (stervorm of kerstboom), 50 gr geraspte kaas voor ovengratin, ½ theel Italiaanse kruiden (vriesdroog)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Klop de eieren los met de crème fraîche en roer de kipfilet erdoor. Verdeel de vulling over de pasteitjes en verdeel de kaas erover. Bestrooi met de kruiden en zet op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de pasteitjes in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek na ca. 12 min. losjes af met aluminiumfolie als de pasteitjes te donker worden.

Variatietip:

Vul de pasteitjes met geraspte belegen kaas, hamreepjes en fijngesneden ananasstukjes. Laat de kruiden dan achterwege.

Bewaartip:

Je kunt de kerstboompasteitjes één dag van tevoren maken. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast. Serveer de pasteitjes op kamertemperatuur of warm ze nog even op in de oven (10 min. op 200 ºC).

 

Knapperige wortelsalade met sinaasappeldressing (4 personen)

Ingrediënten:

750 gr regenboogwortels, 6 takjes platte peterselie, 1 sinaasappel, 3 el extra vierge olijfolie, 1 rode peper, 25 gr granaatappelpitjes (ontdooid uit diepvries), 1 snufje peper

Bereiding:

Snijd de wortels in schuine plakjes van ½ cm. Snijd het blad en de stelen van 4 takjes peterselie fijn. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de helft uit.

Klop een dressing van het sinaasappelsap, de geraspte schil, olijfolie, rode peper, fijngesneden peterselie en peper naar smaak.

Kook de lichtgekleurde en paarse wortelplakjes elk in een aparte pan (om verkleuren te voorkomen) in 3 à 4 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water. Verdeel de wortel met de granaatappelpitten over een schaal. Schep de dressing erover en bestrooi met toefjes van de laatste twee takjes peterselie.

 

Zoete aardappelpuree

Ingrediënten:

2 grote zoete aardappelen (geschild), 165 ml amandelmelk of volle melk, 2 eetlepels kokosolie

Bereiding:

Snijd de aardappelen in plakken van ½ cm dik. Let erop dat ze allemaal ongeveer even dik zijn, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Verwarm de amandelmelk met een snuf fijn zeezout in een pan op middelhoog vuur tot de melk begint te koken; doe de aardappelen en de kokosolie erbij.

Leg een deksel op de pan, zet het vuur iets lager en kook 30 à 40 minuten tot de plakken aardappel heel zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Roer tussentijds af en toe om. Als het goed is, pruttelt het stoofvocht al die tijd al zachtjes, dus controleer dat en zet het vuur eventueel hoger.

Neem de pan van het vuur en stamp of prak de aardappelen met een stamper of een vork tot een wat grove puree, of met een staafmixer tot een gladde puree. Proef en breng indien nodig op smaak. Eventuele restjes kun je in een luchtdicht afgesloten bakje maximaal twee dagen bewaren.

Variatietip:

Voeg voor een zoetere variant net na het stampen 1 theelepel kaneel- en 1 theelepel gemberpoeder toe.

 

Vrolijke Eton mess met ananas (4 personen)

Ingrediënten:

125 ml slagroom, 1 el suiker, 2 el aardbeienjam, 250 gr ananasstukjes, 125 gr schuimkransjes roze en wit, 50 gr tumtum, 50 gr vruchtenhartjes

Bereiding:

Klop met de mixer de slagroom met de suiker stijf. Spatel de jam erdoor zodat een marmereffect ontstaat.

Snijd de ananasstukjes iets kleiner. Schep de ananas met de schuimkransjes door de aardbeienroom en verdeel over vier glazen.

Garneer de glazen met de vruchtenhartjes en tumtummix.

 

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een gezond 2020!

Helga Onrust de Jonge