kerstrecept

Kiek op de mo(a)nd Valthermond

Een fijn kerstrecept vinden is de opdracht. Ja ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Iets uit een kookboek maken kan natuurlijk. Op het wereld-wijde-web hebben we Pinterest waar onnoemelijk veel heerlijke en niet al te moeilijke recepten op staan.

Ik wil geen uren in de keuken staan, zelfs niet met de Kerstdagen. Vindt u dat juist heerlijk, dan moet u een ander recept kiezen. Voor mij geen meterslange boodschappenlijst maar wel iets feestelijks dat snel klaar en toch lekker is. Herkent u dat? Dan is het onderstaande drieluik misschien ook iets voor u.

 

Voor het nagerecht heb ik overigens uit mijn oma’s receptenboek nog wat opgediept dat ik graag aan u doorgeef. Veel kookplezier, eet smakelijk, en denk eraan dat het vooral gaat om de gezelligheid, samen te zijn en vredige gedachtes te hebben.

 

Hapje vooraf

In plaats van een voorgerecht vind ik een ‘borrelplank’ altijd gezellig. Daar leg je van alles op wat iedereen lekker vindt. Kleine blokjes Drentse kruidenkaas bijvoorbeeld, oude kaas, stukjes droge worst, puntje Franse kaas, een paar olijven, gehalveerde snoeptomaatjes met een bolletje mozzarellakaas eraan geprikt, luxe nootjes en wat druiven. U bedenkt het maar. Zo’n plankje ziet er altijd feestelijk uit. Geloof me maar!

Een fijn kerstrecept vinden is de opdracht. Ja ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Iets uit een kookboek maken kan natuurlijk. Op het wereld-wijde-web hebben we Pinterest waar onnoemelijk veel heerlijke en niet al te moeilijke recepten op staan.

Ik wil geen uren in de keuken staan, zelfs niet met de Kerstdagen. Vindt u dat juist heerlijk, dan moet u een ander recept kiezen. Voor mij geen meterslange boodschappenlijst maar wel iets feestelijks dat snel klaar en toch lekker is. Herkent u dat? Dan is het onderstaande drieluik misschien ook iets voor u.

 

Voor het nagerecht heb ik overigens uit mijn oma’s receptenboek nog wat opgediept dat ik graag aan u doorgeef. Veel kookplezier, eet smakelijk, en denk eraan dat het vooral gaat om de gezelligheid, samen te zijn en vredige gedachtes te hebben.

 

Hapje vooraf

In plaats van een voorgerecht vind ik een ‘borrelplank’ altijd gezellig. Daar leg je van alles op wat iedereen lekker vindt. Kleine blokjes Drentse kruidenkaas bijvoorbeeld, oude kaas, stukjes droge worst, puntje Franse kaas, een paar olijven, gehalveerde snoeptomaatjes met een bolletje mozzarellakaas eraan geprikt, luxe nootjes en wat druiven. U bedenkt het maar. Zo’n plankje ziet er altijd feestelijk uit. Geloof me maar!

 

Hoofdgerecht

Zalm-teriyaki voor 4 personen in een ovenschaal

Benodigde ingrediënten: 4 zalmmoten, 4 bosuitjes, 50 ml sojasaus, 2 eetlepels water, 4 theelepels honing, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 2 eetlepels olie, zwarte peper uit de molen.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de sojasaus, het water, de honing, het knoflookpoeder, de olie en een snuf peper in een diep bord. Haal de zalmmoten door deze mix en leg ze op de huid in een licht ingevette ovenschaal. Giet de rest van de mix over de zalm. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de zalm in ongeveer 15 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Snijd ondertussen de bosuitjes in smalle ringetjes en leg die, bij het uitserveren van de borden, als garnering over de zalm. Liever geen bosuitjes? Strooi er dan geroosterde sesamzaadjes als garnering overheen.

Serveer de zalm met noedels of rijst met daarbij peultjes of sugarsnaps.

 

Nagerecht

Nodig: 4 glaasjes

1 pak bokkenpootjes, 250 gram mascarpone, 125 ml slagroom, 1 zakje vanillesuiker, 1 theelepel cacao, 1 kopje zwarte koffie. Optioneel: een scheutje Amaretto.

 

Laat de koffie afkoelen in een kom of diep bord. Voeg eventueel een scheutje Amaretto toe.

Mix de mascarpone met de slagroom en de vanillesuiker stijf. Verdeel een beetje van deze mix over de 4 glaasjes (bodem). Breek de bokkenpootjes in twee of drie stukken. Doop een deel van de gebroken bokkenpootjes een seconde in de koffie en verdeel weer over de glaasjes. Herhaal dat nog een keer. Eindig met een laagje room en strooi daar wat cacaopoeder overheen. Steek een half bokkenpootje in het glas als een soort lepeltje. Serveer het geheel direct of bewaar het nog even (maar niet te lang!) in de koelkast.