Kunst met grote K’s in Valthermond

Kiek op de Mo(a)nd

Nu de Coronamaatregelen tot het verleden behoren zijn Harry en Marga van den Bosch weer druk bezig om namens de stichting KunstKollektief Borger-Odoorn de traditionele Kunstroute door onze gemeente voor te bereiden. In het tweede weekend van oktober is het zover. Dit echtpaar heeft beiden een ‘kunsthart’ en besteedt veel van hun vrije tijd niet alleen aan het maken van kunst maar ook aan het toegankelijk maken van kunst voor lezers van de Kiek op de Mo(a)nd zoals jij en ik. Wat dat allemaal inhoudt lees je hieronder.

Harry van den Bosch (1948) komt uit Utrecht en heeft zijn schoolopleiding, waaronder de Kweekschool, gevolgd in Zeist. Hij is getrouwd met Marga (1950) die geboren werd in Groenlo en opgroeide in Arnhem en Utrecht. Harry heeft als onderwijzer gewerkt in Swifterbant in de Flevopolder, waar ook de drie kinderen zijn geboren. Na een periode van zeven jaar ‘ontwikkelingswerk’ in deze polder, vertrok het hele gezin naar Maarssen waar Harry benoemd werd tot directeur van basisschool De Pionier.

Marga voedde niet alleen de kinderen op. Zij had ook een salesfunctie bij een audiobedrijf voor professionals en reisde aanvankelijk stad en land af in Nederland en België. Later verruilde zij deze baan voor het geven van zwem- en toneellessen aan kinderen met een handicap. ‘Dankbaar werk’, zoals zij zelf zegt. Weer later werd zij gastvrouw in De Nonnerie, dat te boek staat als een van de mooiste restaurants van Maarssen, en tenslotte runde zij jarenlang in Bilthoven een slijterij met vooral heerlijke wijnen.

Harry en Marga hebben vierendertig jaar in Maarssen gewoond. Maar na hun pensionering gingen zij op zoek naar meer woongenot en naar nog meer ruimte om hun beider hobby vorm en inhoud te geven. In ons onvolprezen Valthermond vonden zij elf jaar geleden een woning met volop ruimte om hun gezamenlijke hobby ‘Kunst’ vorm en inhoud te geven. En nu ik bij hen thuis ben geweest, durf ik dat hier wel met een hoofdletter te schrijven.

Kunstenaars aan het woord

Harry heeft zich van jongst af aan met tekenen en schilderen beziggehouden en ter ondersteuning van die hobby nog de opleiding reclametekenaar gevolgd. ‘En daar heb ik nog elke dag plezier van’, verzekert hij mij. Het schilderen is hij altijd blijven doen en dat zie je ook in en rondom hun huis. Binnen sieren, grote en kleine, kleurrijke schilderingen de wanden van de huiselijke ruimtes, buiten staat een aantal kleurrijke sculpturen.

Marga heeft zich gespecialiseerd in het werken met klei. Om haar artistieke niveau van vandaag de dag te bereiken heeft zij acht jaar lang bij MK24 in Amsterdam de opleiding tot keramiste gevolgd. Zij kreeg daar les van haar zus, die daar docent was.

In de loop der jaren heeft Marga haar eigen stijl gevonden en ontwikkeld. Zij maakt prachtige dingen die je beslist tijdens de Kunstroute moet gaan bewonderen. Tegenwoordig geeft ook Marga les en exposeert zij regelmatig in en buiten Valthermond. Het unieke tuin- en kunstevenement ‘Westerwolde rijgt’ was daar een voorbeeld van.

Kunstgenootschap

Harry was vijf jaar lang bestuurslid van het KunstKollektief dat in 2009 werd opgericht en in 2021 als stichting verder ging. Samen met een ander lid van het KunstKollektief beoordeelt hij aanmeldingen van nieuwe kunstenaars. Ze doen dat op gepaste wijze maar wel kritisch waar het gaat om de kwaliteit van het werk van kandidaat-leden. De screening heeft betrekking op kwaliteit, originaliteit, techniek en kleurgebruik. Die criteria gelden niet alleen voor schilderijen maar ook voor alle andere kunstuitingen. Bovendien wordt van de kandidaten verwacht dat zij elk jaar nieuw en origineel werk leveren en zich inzetten voor het KunstKollektief. Op de website www.kunstkollektiefborger-odoorn.nl vind je daarover alle informatie en kun je per dorp zien wie er al lid zijn van dit illustere kunstgenootschap.

Je maakt kennis met kunst in de breedste zin van het woord. Zoals de website aangeeft, gaat het dan om schilderen, tekenen, sieraden maken, keramiek, grafiek, beeldhouwen, fotografie, textiel en het maken van objecten.

Kunst brengt warmte en geluk

Tot 1 juli 2022 exposeert een aantal leden van het KunstKollektief in Assen. Met enige trots vertellen Harry en Marga dat de gemeente Borger-Odoorn jaarlijks 40 kunstwerken van het KunstKollektief in bruikleen neemt. Daarmee worden niet alleen de werkplekken van het college, maar ook die van ambtenaren en openbare ruimtes opgevrolijkt. Wetenschappelijk is allang aangetoond dat kunst de perfecte vorm van afleiding tijdens je werkdag vormt. Ik citeer: ‘Tientallen onderzoeken hebben al uitgewezen dat je maar een paar minuten per dag naar kunst hoeft te kijken om je hersenen te activeren op het gebied van ontspanning, creativiteit en een algeheel gevoel van welzijn. Bovendien werkt kunst concentratieverhogend en verhoogt het de productiviteit.’ Alleen daarom al is het KunstKollektief iets om blij mee te zijn in onze gemeente.

Divers

Op mijn vraag welke vorm van kunst hier in Valthermond het meest gewaardeerd wordt, luidt het antwoord ‘dat is heel divers’. Harry legt in zijn werk soms het accent op het traditionele, het figuratieve. Dat wil zeggen realistisch en herkenbaar. De ene dag heel precies en de andere dag wat vrijer en groter. Steeds weer blijft hij daarnaast op zoek naar nieuwe ideeën en gecombineerde technieken om zijn gevoelens op het doek te krijgen. Hoe kleiner hoe beheerster, hoe groter hoe meer bij Harry de remmen losgaan.

Marga leeft zich helemaal uit in keramiek in al zijn vormen en prachtige kleuren. Soms een torso, dan weer met een schaal maar ook wel dierfiguren. Zij leeft zich creatief ook uit in het maken van hoedjes, zoals bijvoorbeeld in opdracht van de Rode Hoeden Club waarvan de vrouwelijke leden rode hoeden en paarse kleding dragen.

Verkoop

Natuurlijk kon ik niet nalaten om te vragen of kunst van het KunstKollektief veel verkocht wordt. Het antwoord is genuanceerd. Er wordt redelijk verkocht maar de prijzen zijn aangepast aan de omgeving, dus hier in Drenthe nooit erg hoog. De omgeving bepaalt de prijs die te vragen is. ‘Misschien organiseren we een keer een expositie in onze oude woonplaats Maarssen’, zo denken zij hardop. ‘De vermogende bewoners van dit plaatsje aan de Vecht, zijn wel gewend wat dieper in de buidel te tasten’.

Belangrijk voor hen is om de materiaalkosten terug te verdienen. Marga en Harry verzekeren mij dat dit vaak wel lukt, maar ‘rijk word je er dus niet van’ zeggen ze beiden met een lach.

Kunstroute

Harry vindt alles een feestje om te doen en zeker als hij samen met Marga aan een kunstwerk kan werken. Nog een reden overigens om tijdens de kunstroute hun huis en tuin te bezoeken. Van verre nodigen de kunstwerken in hun tuin je al uit om hen te komen bewonderen.

Is het overigens alleen maar Kunst wat de klok slaat? ‘Nee’, is het antwoord, en toch ook een beetje ‘ja’. Harry is enthousiast lid van tennisclub Valthermond maar heeft wel een kunstwerk op de muur van het clubhuis geschilderd. Marga golft nog wel eens in Ees en heeft een kookclub.

Kunst blijft boeien

Ook deze maand heb ik weer twee kleurrijke en gastvrije Valthermonders ontmoet die openhartig en enthousiast verhaalden over hun gezamenlijke hobby ‘Kunst’. Zij laten met Kunst hun creatieve hart spreken en uiten dat in prachtige objecten. Maar dat niet alleen! Namens het KunstKollektief wordt Kunst door hen toegankelijk gemaakt via de Kunstroute, met Struun’n in Valthermond en met het plan voor een mogelijke expositie in d’Rentmeester aan het Zuiderdiep.

Harry en Marga hopen van harte dat al die activiteiten veel enthousiaste bezoekers in de benen brengt.

In het tweede weekend van oktober zorg ik er in ieder geval voor dat de banden van mijn fiets zijn opgepompt en de accu is opgeladen. Ik ga er dan op uit en laat mij verrassen en verblijden door al die kunstenaars die hun atelierdeuren en tuinen voor mij en alle andere bewoners van Borger-Odoorn openen. Ik verheug mij nu al.

Richard Westerhof