Pinkstertradities over de wereld

Kiek op de Mo(a)nd

Pinksteren wordt niet alleen in Nederland gevierd, maar over de hele wereld. Elk land viert Pinksteren op een andere manier.

 

Unduh-unduh in Indonesië

Tijdens Pinksteren wordt in Indonesië de oogst naar de kerken gebracht. Dit omdat Pinksteren oorspronkelijk een oogstfeest was. Ze noemen dit ‘unduh-unduh’ wat letterlijk ‘vruchten plukken’ betekent in het Javaans. De kerk staat dan vol met groenten en fruit. In de afgelopen jaren is dit wel minder geworden, sommige bewoners hebben een klein stuk grond en kunnen hierdoor niet veel van hun oogst offeren. Tegenwoordig brengen steeds meer mensen enveloppen met geld in plaats van hun oogst.

 

Rozenblaadjes in Rome

In Rome is Pinksteren een belangrijk feest, waar elk jaar ter gelegenheid van deze heilige dag, rozenblaadjes gegooid worden in het Pantheon. De Romeinse brandweer gooit de blaadjes door het gat in het dak van de koepel, waarna ze naar beneden dwarrelen op de mensen. Door de lichtinval en de dwarrelende rozenblaadjes ontstaat er een bijzondere sfeer in het Pantheon, bijna magisch. Je kan dan ook wel begrijpen dat het altijd erg druk is op deze dag.

 

Pinksterblom

Een Pinksterblom is een oude Nederlandse traditie die vooral in de Middeleeuwen voorkwam. Tijdens Pinksteren werden ongetrouwde meisjes door de huwbare jongens versierd met bloemen en een kroontje, om vervolgens als bruid uitgekozen te worden. Tegenwoordig wordt dit anders gevierd, in sommige delen van Nederland wordt Pinksterblom als kinderfeest voortgezet. De kinderen lopen dansend door de straten en zingen vrolijke Pinksterblomliedjes.

Luilakken in Noord-Holland

Als je in Noord-Holland woont is de kans groot dat je als kind wel eens hebt meegedaan met de ‘Luilak’. Dit is een activiteit die plaatsvindt in de nacht voor Pinksteren. Jongeren halen samen onschuldig kattenkwaad uit om zo iedereen wakker te maken, er wordt vooral veel lawaai gemaakt. Met Luilak worden oorspronkelijk de uitslapers en telaatkomers bespot. Vooral in de dorpen en steden boven Amsterdam wordt dit gevierd.

 

Pinksterbroed

Het oude gebruik ‘Pinksterbroed’ is nog springlevend in Barger-Compascuum. Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht. De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die de bloemenhulde ontving. Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied. In het Veenpark wordt deze traditie nog in ere gehouden.

 

Roparun

De Roparun is een estafetteloop die sinds 1992 gehouden wordt tijdens Pinksteren. Hierbij lopen deelnemers van Rotterdam naar Parijs. Van zaterdagmiddag tot en met maandagmiddag wordt er een afstand van 520 kilometer afgelegd. Het doel van deze estafetteloop is het ophalen van geld om goede doelen te steunen. Jaarlijks worden er miljoenen euro’s opgehaald. Door het succes is er in 2012 een tweede run georganiseerd. Deze loopt van Hamburg naar de Coolsingel in Rotterdam. Een zware en lange run, maar wel met een erg mooi doel!

 

Lundi de Pentecôte in Frankrijk

Voor ons is het heel normaal dat we de maandag na Pinksteren, oftewel Tweede Pinksterdag, vrij zijn. Dit is niet in alle landen het geval, deze dag bestaat namelijk maar in elf landen. Een van deze landen is Frankrijk. Voor de Fransen is Tweede Pinksterdag een hele bijzondere dag. In 2003 werd Frankrijk namelijk tijdens Pinksteren getroffen door een extreme hittegolf, in grote delen van het land steeg de temperatuur zelfs tot boven de 42 graden Celsius. Door de hitte stierven die week ongeveer 15.000 ouderen in Frankrijk. Door deze gebeurtenis werd Lundi de Pentecôte in het leven geroepen: een dag waarop de zorg voor de ouderen centraal staat.