Recept voor Twee

Het is in de namiddag van een warme dag die nu snel ten einde lijkt te raken. De lucht krijgt een steeds donkerder kleur en in de verte hoor ik het onweer al flink rommelen met af en toe een lichtflits aan de hemel. Ik neem een frisse douche om het stof van de arbeid in de tuin er af te spoelen, trek m’n huisbroek aan en een iets te groot T shirt, lekker los en luchtig. Op m’n slippers ga ik naar de keuken, na eerst een cd te hebben opgezet, Rock & Roll van The Rolling Stones, volume op acht, daar vrolijke, swingende groentes en koks meer smaak aan het eten geven. Onder uit de kast haal ik een grote snijplank tevoorschijn en uit de lade een snijmes. Ook hebben we nodig, voor dit recept, een vergiet en een pan, diverse kruiden en olie. Al swingend door de keuken open ik de koelkast, haal de groentes tevoorschijn en drapeer ze op de snijplank alwaar ik ze in eetbare maten zal gaan snijden.

Allereerst is het pond sperzieboontjes aan de beurt, die ik in stukjes van een centimeter snijd en pardoes in de vergiet laat vallen. Hier bovenop komen de tien waspeentjes in kleine stukjes gesneden en daar bovenop de struik broccoli in verfijnde schijfjes en roosjes. Na dit alles te hebben gewassen onder de kraan laat ik het in de pan, met inmiddels kokend water, glijden om een paar minuten beetgaar te koken.

Terwijl dit proces gaande is heb ik even tijd om mij al swingend naar de voorraadkast te begeven om er een fles wijn bij te halen, te openen en alvast een glaasje voor te proeven. De gekookte groentes zijn inmiddels beetgaar en ik werp alles weer terug in de vergiet waar ze nu moeten wachten op een verdere behandeling.

The Rolling Stones zijn klaar met zingen en ik laat Buddy Holly het van ze overnemen, het volume blijft op acht. Even een slokje wijn proeven en dan weer naar de snijplank waar nog een paprika, vier bosuitjes en zes tenen knoflook wachten om door mij te worden aangevallen en in kleine stukjes te worden gesneden. Wanneer alles is gesneden zet ik de pan weer op het vuur met hierin water, bulgür, een paar gesneden tenen knoflook en een bouillonblokje.

Onder uit het kastje haal ik m’n hele grote wok tevoorschijn en plaats hem op de wokbrander. Voordat ik het vuur aansteek proef ik nog even een slokje van de wijn, swing een Rockje door de keuken en ga even naar buiten om te kijken of m’n gast er al aankomt, geen gast, wel is de lucht inmiddels inktzwart en knalt de bliksem met enorme flitsen door de lucht. Snel weer naar binnen en het vuur onder de wok aansteken. Een hoeveelheid van vijf eetlepels olijfolie laat ik vanuit de fles in de wok gutsen en wacht even tot het heet is waarna ik de boontjes, wortels en broccoli vanuit het vergiet Rock en Rollend in de wok laat vallen, een paar minuten om en om schep, waarna de paprika, bosuitjes en knoflook volgen, hierbij nog een blik kikkererwten waarna ik het geheel afwerk met een theelepel komijn, koriander en kurkuma. Hierbij nog een grote lepel sambal en een beetje groentebouillon. Scheut water erbij en alles op hoog vuur een paar minuten door elkaar swingen met twee grote houten spatels. Nu vuur laag en warm houden die hap. De bulgür die ook klaar is, omscheppen.

Nog even een slokje wijn, tafel dekken, kaarsje erbij zetten voor de sfeer en de inmiddels nog maar half volle fles wijn erbij. Een sfeer Bluesje uit de jaren ‘50 opgezet (je moet het eten altijd swingend koken voor een volle en energieke smaak, maar daarna tot rust laten komen en vooral relaxed opeten) en nog maar eens buiten kijken of m’n gast al in aantocht is. Donder en bliksem knallen door de lucht en harde regen is het enige wat mij tegemoet komt maar verder, niemand te zien. Teleurgesteld ga ik naar binnen waar Floyd Dixon de Shuffle Blues speelt en ik nog een glaasje wijn proef.

Glaasje leeg, kijk ik nog even naar buiten, ‘alleen regen’. De fles wijn gaat leeg die avond en het eten voor de helft. Voordeel bij dit Recept voor Twee is, als je het alleen eet kun je er twee dagen van genieten.

Aad Lubbe