Slimme stadsvogel

Gelukkig is het weer voorjaar geworden! Daar ben ik altijd wel erg aan toe na de winter met zijn donkere, gure, natte en koude dagen. De winter is niet zo mijn ding. Nu is het prachtig zonnig weer en de temperaturen lopen bizar hoog op voor de tijd van het jaar. Ik haal de zomerkleren weer uit de kast en ’s avonds is het zo heerlijk zwoel dat ik nog lang buiten ben. Loopt in de winter iedereen snel door de stad, met zijn gezicht diep weggedoken achter zijn kraag, nu lijken er wel twee keer zoveel mensen te zijn. De mensen hebben de tijd voor een praatje op straat en doen het rustiger aan. De terrasjes zijn weer gevuld. Iedereen is uit zijn winterslaap gekomen.

Rond deze tijd zijn de paarden flink aan het verharen en ik heb de indruk dat het nog extra hard gaat nu het zo overdreven warm is. Mooi bedacht van moeder natuur dat dat samenvalt met de vogels die zachte bekleding zoeken voor hun nestjes… Geregeld zie ik vogels op de ruggen van de paarden zitten om het losse haar uit hun vacht te pikken. De paarden vinden het allemaal prima, die willen graag van het losse haar af! Zij blij, vogels blij.

Als ik op stal kom is Nathalie haar mooie Haflinger, Luna, aan het borstelen. Ook Luna verliest enorm veel haar. Kennelijk weet Nathalie wel dat de vogels het haar graag gebruiken voor hun nest. Ze heeft er wat op gevonden. Nadat ze haar paard flink heeft geborsteld stopt ze het haar wat ze uit haar paard heeft geborsteld in een leeg gegeten pindanetje. Thuis hangt ze het netje in de tuin. Al snel wordt het netje druk bezocht. De Koolmezen zijn Nathalie en Luna zéér dankbaar! De vogels vliegen af en aan en in een mum van tijd is het netje leeg.

Maar hoe moet het nu als je stadsvogel bent…? Er zijn immers geen paarden in de stad en je wilt als vogel natuurlijk toch een zacht nestje. Als ik boodschappen ga doen in Emmen zie ik voor de winkel een zwarte oude opoe fiets tegen een lantaarnpaal staan. Over het zadel zit een schapenvachtje. Dat zit daar natuurlijk om de derrière van de eigenaar te beschermen, maar een Kauwtje interpreteert het nut van het vachtje heel anders… Uit alle macht trekt hij plukjes haar uit het vachtje voor zijn nest…! Slimme stadsvogel!

Florien