Speculaas crumble

de Kiek Valthermond

Zeker nu het weer is omgeslagen kan ik echt blij worden van de geur van speculaaskruiden, kaneel, gebakken appels en karamel. Als jij daar ook zo over denkt, dan weet ik zeker dat je een paar lekkere recepten gaat (her)ontdekken. Onderstaande baksel geeft mij het ‘met een dekentje op de bank en kacheltje aan’-gevoel en is voor mij een inspiratie om weer lekker te gaan bakken in het najaar.

 

Alles wordt lekker met speculaaskruiden, ik ben echt gek op deze kruiden. Het is niet alleen de smaak die ik zo ontzettend lekker vind, ook de geur vind ik fantastisch. Heel stiekem draai ik soms het potje met kruiden open om er alleen maar even aan te ruiken. Echt waar! Ik zat na te denken over een lekker Sinterklaas dessert waar ik deze kruiden ook in zou kunnen gebruiken en vond dat ik dan dus ook maar gelijk de oven moest gebruiken. Als ik denk aan een toetje uit de oven, denk ik al vrij vlot aan een crumble. Jawel, een speculaas crumble zou het worden. Als vulling onder de knapperige crumble laag koos ik voor appel, peer, rozijnen en spijs. Perfect Sinterklaas toetje!

 

Ingrediënten

2 appels

1 peer

50 gram rozijnen

50 gram amandelspijs

75 gram ongezouten roomboter

100 gram bloem

80 gram donkerbruine basterdsuiker

snuf zout

1 el speculaaskruiden

 

Instructies

Schil de appels en peer en snijd deze in blokjes. Maak kleine stukjes van de amandelspijs en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het appel-peer mengsel. Hussel dit allemaal door elkaar en stort het in een ovenschaal.

In een andere kom maak je het deeg voor de kruimellaag. Doe boter, bloem, suiker, zout en speculaaskruiden tegelijk in de kom en kneed dit tot een kruimelig deeg. Ik doe dit altijd met de hand, maar je kunt ook een mixer gebruiken.

Strooi de kruimels over de vulling, zorg dat het redelijk gelijk verdeeld is.

Bak de speculaas crumble in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).

 

Bewaren

De crumble kun je zowel warm als koud serveren. Je kunt hem ook goed van tevoren maken en op het moment van serveren nog even opwarmen in de oven.