Stampot Roergebakken spruitjes met Oosterese speklappen

Kiek op de mond Valthermond

Stamppot roergebakken spruitjes met oosterse speklapjes

Nodig voor 4 personen:

4 speklapjes

1 el honing

2 el sojasaus

zout en peper,

600 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd

1 kg kruimige aardappels

1 el zonnebloemolie

1 pakje boemboe goreng

75 ml volle melk

25 gr boter.

Bereiding:

1. Doe de speklapjes in een kom met honing en sojasaus en schep om. Zet de kom in de koelkast en laat één uur marineren.

2. Breng een laagje water met wat zout aan de kook en kook hierin de spruitjes zes minuten. Giet ze af en laat goed uitlekken.

3. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook ze in een ruime pan met een flinke laag koud water met zout afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar.

4. Haal intussen de speklapjes uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier en bak ze in een koekenpan op hoog vuur gedurende twee minuten rondom aan.

Zet het vuur iets omlaag en bak ze nog 15 minuten, af en toe kerend, tot ze knapperig en gaar zijn.

5. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan of wok en bak hierin de boemboe 2 minuten aan. Voeg de spruitjes toe en roerbak het geheel drie minuten op middelhoog vuur.

6. Giet de aardappels af, zet de pan nog even terug op laag vuur en stoom de aardappels in een halve minuut droog. Voeg de melk en boter toe, breng aan de kook, zet vuur uit en stamp de aardappels met de stamper tot een stevige puree. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schep het spruitjesmengsel erdoor en serveer met de speklapjes.

Eet smakelijk.

Helga Onrust de Jonge