Verjaardagsfeest

Elke maand een nieuw onderwerp vinden valt niet altijd mee. De ene maand gaat het wat gemakkelijker dan de andere. Kan het ook niet elke maand over de kapper hebben, ondanks alle inspiratie, ergernis, frustratie en tranen die hij oproept. Het zetje voor het onderwerp kwam deze maand uit de muziek.

Bij het horen van het lied ‘Verjaardagsfeest’ van Frank Boeijen en de vele verjaardagen in de afgelopen maand, dacht ik “daar kan ik misschien iets mee”. En of het gaat lukken, zien we aan het einde. We zien het wel. Het waren veel en verschillende gedenkdagen die we te vieren hadden. In de familie viel er wel wat te fuiven. De echte verrassing is er bij de onderlinge partijtjes wel een beetje af na 50 jaar. We hebben elkaar vanaf het begin van ons leven al gezien en gekend. Behalve de dorpsroddels en nieuwtjes over de laatste generatie is het wel voorspelbaar te noemen. Dus de verrassingen moeten van de overige gasten komen. En de jeugd zorgt voor nieuwe onderwerpen. En de jeugd is ook vaak een dankbaar onderwerp. Een teken dat we oud worden kun je er ook in zien.

Voordeel van de verjaardagen in de familie is wel dat het altijd in de buurt is. De grootste afstand onderling is 2,5 kilometer. Komen we bij de verjaardag over ver. Een der vrienden is zo brutaal geweest om Valthermond te verlaten en te verkassen naar Salland. Toch een hele andere cultuur. Een overeenkomst is we de werking van alcohol. Ook in Salland zijn de mensen na het eten van diverse versnaperingen moeilijk te verstaan. Het gevoel voor humor ligt daar volgens mij ook ergens anders. De grappen van Oom Gerrit, gedrenkt in wat stevige wijntjes, zijn moeilijk te volgen, moeilijk te verstaan. Gelukkig heeft oom Gerrit wel een duidelijk teken als het verhaal is afgelopen. Als oom Gerrit hard om zijn eigen verhaal/mop begint te lachen, lachen wij maar gewoon mee. Het schijnt wel een beste man te zijn, naar wij horen.

Als laatste in dit rijtje de verjaardag van Hansie ‘Kes’ Eling. Valt ook wel iets over te vertellen. Dit is een verjaardag van en voor de oude generatie. Een boel te leren over de geschiedenis van Valthermond. En ik leer een hele boel over heel veel dingen die ik nog niet wist. Heel veel bijnamen met hun ontstaan. Het aantal zogenaamde ‘dorpsgekken’ was vroeger een stuk groter. Later op de avond komen de verhalen. Opgesmukt met wat sterke kantjes. En of de verhalen allemaal tot in het kleinste detail kloppen….. Maar er wordt wel iets van gemaakt. Even een voorbeeld. Veel van de genodigden komen uit de boerenstand, dus vaak begint een verhaal op of om de boerderij. Iemand begint over een varken. Iemand doet er een schepje boven op. En aan het eind van het verhaal zit het varken bij Geert Hulshof (oud Valthermondje) op de bank met de afstandsbediening de Luizenmoeder op te zoeken…

Cliff