Zoals u in het eerste gedeelte van het interview in de vorige Kiek al heeft kunnen lezen is het Vervenershuus een rijksmonument. Iedere zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur, in de maanden maart tot december. U kunt daar het unieke plafond bewonderen. Uniek omdat het een plafond met balken is met daartussen beschilderingen uit de late Jugendstil, aangebracht in 1916 door middel van sjablonen. Daarnaast zijn de oorspronkelijke winkelkasten bewaard gebleven en gevuld met artikelen uit het verleden. Maar dat niet alleen, ook de dorpsgeschiedenis is hier te vinden. Een wisselende fotocollectie die een beeld schetsten uit het verleden van Valthermond.
In de voorkamer van het Vervenershuus staat iedere zaterdag de koffie klaar en de bezoekers die hier aanschuiven delen hier graag hun verhalen. Er wordt vanuit vele uithoeken van de wereld op de website gekeken en via de mail komen vaak vragen en verhalen binnen.
• Een echtpaar uit Australië (ooit vertrokken uit Valthermond) had een B&B besproken in Valthermond en vroegen via de mail of het mogelijk was met een gids een rondrit door Valthermond te maken. Jan en Fenny (grondleggers van stichting Cultuur Historische Waarden in de Drentse Veenkoloniën) waren bereid dit te doen en gingen met dit echtpaar op stap. Het enige woord dat het echtpaar nog kende was het woord Badde (brug), verder sprak men alleen maar Engels. Ofschoon Jan en Fenny beiden wel wat Engelse woorden kennen was het af en toe lastig om iets duidelijk te maken, maar met handen en voeten lukte dit toch. De toer ging via het Noorderdiep, naar de begraafplaats West. Het graf van hun dochter was inmiddels geruimd en bleek naast het graf van dokter Boeke te liggen. Ook werd voormalig school 87 bezocht om nog even de sfeer van vroeger te proeven.
• Bezoek vanuit Groningen. Als achtjarige was deze mevrouw met het gezin woonachtig op een schip. Het gezin was geregeld met het schip door de Valthermondse kanalen gevaren en haar ouders gingen altijd boodschappen doen in de Vervenerswinkel. Daarom vond ze het heel bijzonder om na zoveel jaren weer binnen te stappen in het verleden. Een bezoek aan Valthermond en het Vervenershuus was dan ook herinneringen ophalen aan vroegere tijden.
• Een echtpaar, nu woonachtig in Midwolda, kwam via een folder op het idee het Vervenershuus aan te doen. Na de rondleiding in het pand gingen ze aan aan de koffietafel zitten en gezamenlijk werden er herinneringen opgehaald. De dame vertelde dat ze oorspronkelijk uit Nieuw Weerdinge komt maar nu al jaren in Groningen woont. Dan gaat de winkelbel en komt er nog een echtpaar binnen. Zij nemen ook aan de koffietafel plaats. De dame uit Groningen gaat verder met haar verhaal en vertelt dat ze als kind vaak in het ziekenhuis in Groningen heeft gelegen. Ook in de strenge winter van 1979 was ze opgenomen. “Mijn moeder zou naar Groningen afreizen om mij schone kleren te brengen maar de wegen waren door de hevige sneeuwval onbegaanbaar en ook het openbaar vervoer was plat gelegd. Mijn moeder deed toen een oproep via radio Noord of er iemand was die het aandurfde om haar naar het ziekenhuis in Groningen te brengen.” De man van het andere echtpaar kijkt haar vol verbazing aan en zegt: “Weet je wel wie je moeder naar het ziekenhuis heeft gebracht? Dat was ik!” Hij kon zich dit nog heel goed herinneren. En na 39 jaar kreeg de betreffende chauffeur nogmaals een bedankje. Toeval ? In ieder geval heel bijzonder!
U ziet wel, men komt uit alle windstreken en juist daarom is het ook belangrijk om vooral de mensen uit Valthermond zelf tegen te komen in het Vervenershuus. Het is vooral uw geschiedenis die hier boven tafel komt. Let wel, u kunt hier niet alleen herinneringen ophalen, maar ook uw vragen stellen omtrent de geschiedenis van Valthermond. Daarnaast is ook het vermelden waard dat de stichting zich ook al heel lang inzet om de begraafplaatsen, vooral als cultureel erfgoed, te bewaren en te bewaken. Op dit moment is de stichting druk met het in beeld brengen van de Veenbrug. Ook het verleden van joodse mensen krijgt de aandacht in de vorm van ‘stolpersteine’. Vier stolpersteine* worden er geplaatst in Valthermond. Ofschoon er één stolpersteine ligt in de Kavelingen bij huisnummer 60 (geplaatst door mensen uit Stadskanaal) is Valthermond de eerste plaats in de gemeente Borger-Odoorn waar dit gebeurt.
Wij hopen dat u ons een warm hart toedraagt en helpt bij het behouden van het culturele erfgoed van de veenkoloniën. Vast een inkijkje willen nemen? Dat kan ook op onze website www.verevenershuis.nl
Graag heten wij u welkom. De toegang is gratis en buiten openingstijden is bezoek altijd welkom op afspraak.
* Stolpersteine zijn ook bekend als struikelstenen. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.