Visie van Jacob Westendorp op Valthermond 2025

Kiek de Mo(a)nd

Jacob heeft in zijn visie, geschreven in 1999, 15 onderwerpen benoemd en uitgewerkt. Deze maand gaat het over het bevaar maken van de Kavelingen/Zuiderdiep.

 

Jachthaventje aan de Kavelingen op de kop van plaats nummer 13. In de eerste fase van het bevaarbaar maken van het kanaal in de Valthermond is rond 2025 het gedeelte Kavelingen alweer enkele jaren gereed en is er op de kop van plaats nummer 13 een jachthaventje aangelegd.

 

De ook al enkele jaren terug opgerichte kanoclub heeft hier een opslagplaats ingericht. Tevens is er een boothelling gemaakt zodat men vanaf de boottrailer een boot te water kan laten.  Daar men voor de bruggen een gulden middenweg heeft genomen heeft men twee bruggen in de Kavelingen kunnen uitsparen.

 

Totaal heeft men voor de Kavelingen vier bruggen moeten bouwen. Ten eerste een zware verkeersbrug voor de Exloërdreef. En drie draaibruggen, één bij het plaatselijke tuincentrum, één op de scheiding van de plaatsen 7 en 8. En de laatste op de scheiding van de plaatsen 12 en 13. Zo’n bevaarbaar kanaal heeft duidelijk nieuwe impulsen voor de leefbaarheid gegeven en past dan ook zeker bij de veenkoloniale karakter van Valthermond.