Alle tijd voor de klant

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Een tijdje geleden kocht ik op de markt in Emmen nieuwe klompen. De oude waren strak versleten en de zool was volkomen glad. Had ik nog even doorgelopen dan waren ze gaan lekken. Maar helaas veroorzaakten de nieuwe klompen, na een week intensief gebruik, een likdoorn aan mijn linkerteen. Ik kon kiezen tussen de gang naar een klompenmaker om de klomp bij te schaven of een bezoek brengen aan Tanja in haar schoonheidssalon aan Valtherblokken-Zuid. Ik koos voor dat laatste en had vervolgens een leuk gesprek met haar.

 

De geboren en getogen Valthermondse Tanja Jonkman (1989) ontving mij gastvrij in haar spiksplinternieuwe ruime salon aan Valtherblokken-Zuid 25 in Valthermond. De prachtige salon staat achter het huis van haar moeder en in de berm van de weg heten drie vrolijke wimpels de bezoekers al welkom. Ik werd daar ontvangen in een mooie open ruimte voordat ik naar een comfortabele stoel werd verwezen in een van de behandelkamers.

 

Toekomst

De salon van Tanja bestaat inmiddels tien jaar en een goede aanleiding voor Kiek op de Mo(a)nd om daar aandacht aan te besteden. Eigenaresse Tanja is haar opleiding begonnen aan het Alfa College in Emmen met de opleiding ‘Uiterlijke Verzorging’. Via deze opleiding en een stageplaats in Odoorn kwam zij in aanraking met het vak van schoonheidsspecialiste en voelde dat hierin haar toekomst lag. Het begon, op aanraden van haar moeder, met het inrichten van een kleine salon op een slaapkamer thuis.

Vanaf 2014 huurde zij ruimte in Ons Dorpshuis in Valthe om van daaruit de steeds toenemende klantenkring in en om Valthe en Valthermond verder uit te bouwen. Maar niet alleen daar, ook in Emmer-Compascuum is Tanja bekend. Op haar huisadres, waar zij woont met man en twee kinderen, heeft zij ook een salon om de klanten in het Mondengebied te bedienen.

 

Twee

“Al doende en lerende werd ik steeds wijzer en vaardiger. Ook mijn sociale vaardigheden leerde ik steeds beter ontwikkelen. Ik werd daardoor veel zelfstandiger” vertrouwt Tanja mij toe.

Veel lezers kennen Schoonheidssalon Tanja vooral van een bezoek aan de salon in Ons Dorpshuis in Valthe. Die locatie bood na zes jaar uiteindelijk ook te weinig ruimte om aan alle wensen van de klanten te kunnen voldoen en om plaats te bieden aan twee schoonheidsspecialistes. Ja, twee, want de salon kent inmiddels in de persoon van Naomi een tweede schoonheidsspecialiste, die met uitzondering van de pedicure, over alle vaardigheid en deskundigheid beschikt die de salon nodig heeft.

 

Ontspannen

Verhuizing naar de nieuwe locatie werd dit jaar een feit. Hier kunnen nu ook duo-behandelingen worden uitgevoerd. Daarvoor is volop ruimte en instrumentarium aanwezig. Dat is niet alleen gezellig maar scheelt klanten ook veel tijd. De salon is zes dagen per week open en bovendien nog eens op drie avonden. Uiteraard wordt er op afspraak gewerkt.

Op de hoofdlocatie aan Valtherblokken-Zuid is het vooral vanwege de mooie wachtruimte en de ruime behandelkamers ook in de tijd van Corona veilig voor de vele bezoekers. Tanja en Naomi dragen tijdens het behandelen uiteraard altijd een mondkapje.

“Mijn moeder en het stagebedrijf waar ik begonnen ben, hebben mijn keuze voor het schoonheidsvak en mijn ontwikkeling sterk beïnvloed. Ik ben altijd goed begeleid” zegt Tanja. Zij heeft door die goede basis inmiddels een heldere visie op haar werk. Klanten kunnen tijdens een behandeling lekker tot rust komen, zich op hun gemak voelen en na afloop met een voldaan gevoel weer naar huis gaan. Er wordt door Tanja en haar collega in een ontspannen omgeving alle tijd voor de klant genomen.

 

Afwisseling

Je kunt er uiteraard voor alle schoonheidsbehandelingen terecht. Het zijn er bijna te veel om op te noemen: gezichtsbehandeling, lichaamsmassage, pedicure en manicure, gellak, harsen, epileren, verven van wenkbrauwen, wimperlifting en workshops. Ja, er worden zelfs kinderfeestjes georganiseerd!

“Juist de afwisseling in mijn werk maakt het zo leuk” zegt Tanja. Zij heeft klanten in de leeftijd van 12 tot 90 jaar en verzorgt ook ambulante behandelingen bij minder mobiele mensen aan huis. Er is niets dat haar tegen staat. “Ik heb met iedereen wel een leuk gesprek.”

Het runnen van een schoonheidssalon vraagt voortdurend om scholing van vaardigheden en het onderzoeken van nieuwe ontwikkelingen naast het op de hoogte blijven van productontwikkeling. Dat zijn er vele en ook in deze tijd van Corona gaat dat gewoon door. Via Instagram en Facebook houdt Tanja klanten op de hoogte van haar nieuwe activiteiten en de producten die zij gebruikt. Gekozen is o.a. voor een 100% natuurlijk product Weleda en voor de verbeterlijn van Medex. De make-up is van het merk John Van G. Kortom producten die horen bij de hoge kwaliteitsstandaard die Tanja voor haar salon hanteert.

 

Wandelen

Op de vraag wat haar geheime kracht is, antwoordt Tanja “Ik ben mezelf, zit nooit bij de pakken neer en ga voor de volle 100% voor mijn klanten en mijn salon.”

Kom je nog wel aan jezelf toe met een gezin en zo’n druk leven in een salon? “Natuurlijk!”, antwoordt Tanja met een stralende blik in haar ogen. “Ik houd van wandelen. Natuurlijk hier in de omgeving maar het liefst op een van de Waddeneilanden. Heerlijk met zon en zee en de wind om je heen.” Ze stelt mij gerust en rondt de behandeling van mijn voeten af.

Haar wens voor de toekomst is dat de salon voor velen een plek blijft om graag naartoe te gaan in de wetenschap dat daar echt tijd voor je genomen wordt en je lekker wordt verzorgd. “Inclusief pedicure!” zegt ze er nog bij.

 

Nog even terug naar mijn klompen en mijn likdoorn. Natuurlijk heeft Tanja mij op professionele wijze een aangename voet- en pedicurebehandeling gegeven en mij van mijn probleem afgeholpen. Ik wandel nu weer pijnloos op mijn klompen door de tuin. Maar omdat voorkomen beter is dan genezen heb ik Tanja wel beloofd om toch ook eens langs een klompenmaker te gaan.

Richard Westerhof