Carrousel, egeltjes, reeën, uilen en Jugendstil

Kiek op de Mo(a)nd

De benamingen uit de titel hebben allen te maken met operaconcertzangeres Marion van den Akker. Bewoonster van de prachtige boerderij (Jugendstil) aan het Zuiderdiep. We beginnen ons gesprek met het woord carrousel.

 

De geboren Haarlemse, ging op haar 19e voor haar werk en studie naar het conservatorium in Amsterdam. Daarna werd er nog negen keer, werk gerelateerd, verhuisd, samen met partner/pianist Rian van de Waal. Hun motto was: hollen, vliegen en doorgaan. Aan al deze hectiek kwam een einde toen Rian op zoek ging naar rust. Via Italië, Utrecht, Hilversum kwam in 2001 Valthermond voorbij. Op zoek naar een plek voor Rian om te revalideren (ziekte aan zijn hand) en ruimte om een boek te schrijven, cd’s op te nemen en in de toekomst eigen concerten te kunnen organiseren. Stilte, ruimte, weidsheid en natuur, dit alles was te vinden in Valthermond.

 

Het werd een hele klus om van de, aan de buitenkant prachtige, boerderij binnen weer iets moois te maken. Maar deze grootse dromen werden waar gemaakt door Rian. Samen met bedrijven uit Valthermond werd op de deel een schitterende concertzaal verwezenlijkt.

 

Helaas is Marion sinds 2011 weduwe van deze grote carrièreman. Nu heeft zij zelf leren plannen, regelen en socialiseren. Marion maakt gebruik van haar intuïtie om te plannen en probeert flexibel met haar tijd om te gaan. De tijd die zij nodig heeft om rust in bouwen, want na een ernstige ziekte moet ook zij de drukte niet meer opzoeken.

 

Voor Marion was de overstap in 2001 naar Valthermond nog niet zo logisch. De stilte was confronterend. Daarom was Marion alleen de weekenden in Valthermond op de boerderij te vinden. Ondertussen heeft ze de stilte enorm weten te waarderen en vindt nu zoveel details, kleuren en inspiratie in haar omgeving. De egeltjes om het huis, de uilen. En bovenal die prachtige reeën, die zo af en toe een sprintje trekken in de banen die de boer heeft gemaaid op het land. Wanneer Marion één keer per week van Hilversum (waar ze lesgeeft) terugkeert naar het noorden, daalt bij Zwolle de rust weer neder. Blij om weer terug te keren naar de rust en de weidsheid van Valthermond.

 

De natuur gaf, naast de oprichters van Klassiek in het Veen, heel veel steun toen zij er alleen voor kwam te staan en tevens tijdens haar ziekte. Deze steun, de natuur en de mogelijkheden van de concertzaal gaven Marion troost en haar wereld werd opnieuw ingevuld met muziek. Maandelijks worden concerten gegeven in de prachtige concertzaal van de boerderij. Naast het regelen en het organiseren geeft Marion enkele keren per jaar een optreden als operaconcertzangeres. Klassieke muziek is de basis en die zit in Marion verankerd.

 

Uit het coachen (in Hilversum) haalt Marion veel artistieke voldoening: “trainen  en coachen van zangers in de klassieke muziek is zeer mooi werk en geeft veel voldoening en energie”. Naast de werkzaamheden in en om het huis is er ook nog ruimte voor een kleine rol in de Wadopera ‘Peter Grimes’ van Benjamin Britten. Hierin zingt en speelt zij een rijpe herbergierster, soort kroegbazin die alles regelt en in de smiezen houdt. Marion lacht…. “eigenlijk wat ik hier ook een beetje doe!” Deze Wadopera staat gepland in september 2020 in Paesens-Moddergat in Friesland. Een echte opera met de nationale top aan solisten.

 

We komen hierdoor terug op de toegankelijkheid van een klassiek kamerconcert in de boerderij in Valthermond. Klassieke muziek is niet voor iedereen weggelegd. Het moet je passen en herkenning is belangrijk. De meeste mensen kennen of herkennen vast de stukken van de opera Aida of Carmen en de muziek van Beethoven, Chopin of Bach met als hoogtepunt de Mattheus Passion, die inmiddels in Nederland door minstens 1000 koren wordt uitgevoerd in de maanden maart en april (voor Pasen). In de concertzaal in Valthermond probeert Marion met ‘Klassiek in ’t Veen’ iets te geven waar het publiek iets aan heeft, zodat men met het gevoel naar huis gaat dat men een bijzondere avond heeft gehad en even in een andere wereld is geweest.

 

Een andere wereld is ook wat Marion met haar dochter beleeft. Dochter Nina de Waal heeft zichzelf fysieke vrijheid gegeven door te dansen, onder andere Afrikaanse dans en buikdans. Samen hebben moeder en dochter een voorstelling gegeven. Voor de try-out waren de buren uitgenodigd om een oordeel te geven. Het thema was ‘rouw doet leven’. De inspiratie kwam doordat Nina een dans uitvoerde bij het graf van haar vader, Rian de Waal. Een proces dat de puzzelstukjes bij elkaar bracht voor moeder en dochter. Liefde, verlatenheid, hoop en troost, aangepast op muziek en dans. De buren hebben het goed ontvangen en hiermee het stuk een bestaansrecht gegeven. Herkenning en troost in ieder zijn eigen leven en zijn eigen omgeving. Net als Nina, die woont in de Bilt en werkt als Sociaal werker in Overvecht (Utrecht).

 

Trots is Marion op deze kanjer van dochter die haar eigen leven bewandelt in de Bilt. Als gezin gingen we de hele wereld over en in Valthermond kwam voor Marion de rust. Wonen met fijne buren, een lieve groet, een praatje, samen met de egeltjes, reeën en de uilen is Valthermond ook een stukje van die hele wereld.

Grietje Haak-Warringa

Info:       www.klassiekintveen.nl

              www.rouwdoetleven.nl