Automalheur

Kiek op de Mo(and Valthermond

Niet zo’n kenner van het wel en wee van de automobiel. Niet zo geïnteresseerd in de vele duistere geheimen die de auto geheimzinnig houdt. De kleur van de bolide houdt mij niet uit mijn slaap. Status lees ik niet af aan het statusblik. Of het rijtuig nodig aan een wasbeurt toe is, zie ik niet zo. Het enige dat echt telt is dat de kar betrouwbaar is. Dat de rammelkast mij van A naar B brengt.

 

Enig onderhoud aan de bak is ook wel nuttig. Uit eigen ervaring weet ik dat. En dat help beter dan vele folders en adviezen. Zo heb ik olie bijvullen en het tijdig controleren van de vloeistoffen onder de knie gekregen. Maar als er iets mis is met het rijtuig hoeft er bij mij geen pieper gebruikt te worden. Aan al die lichtjes en geluidjes heb ik weinig boodschap en begrip. Het weinige verstand en interesse in auto’s zorgt er wel voor dat ik vaak verbaasd zit te kijken wat er allemaal aan de hand is.

 

Maar toen het laatste gerij mij met reden liet staan in de Valtherblokken (de distributieriem was geknapt) kwam een groot probleem om de hoek kijken. Garage Albers was er niet meer. Dat was een schok. Vond en vind dat meer dan jammer. Bij Rieks Albers altijd auto’s gekocht die hun beste tijd al lang hebben gehad en daardoor ook hun hoogste prijs al hadden opgebracht. Ik kan niet zeggen dat die auto’s mij hebben teleurgesteld. Het afscheid viel mij dan ook zelden zwaar. Dan maar weer naar Rieks voor de volgende. Mocht er graag komen. Niet voor de complimentjes. Niet zo vaak gekregen. Het voelde vertrouwd. Wat er mis was, was ook mis.

 

Daar werden geen ingestudeerde managementtermen gebruikt. Vaak vaderlijke adviezen en standjes in ontvangst mogen nemen. En je hoort mij niet zeggen dat Rieks niet bijzonder is. Deze bijzondere mensen maken ons Valthermond toch wat het is. Waar vind je nog de ondernemers die je de huid vol schelden maar waarvan je weet dat ze het best goed bedoelen. Na het verdwijnen van Hansie Kes en Rieks Albers is alleen nog de kapper over. Maar ondertussen was de auto nog niet vervangen. Op zoek naar een andere plaatselijke garage. Het is toch wennen als je met de grote trom wordt verwelkomd. Dat waren we niet gewend. Kost even tijd om daaraan te wennen. Maar dan heeft het toch ook wel iets. Dus de plaatselijke economie maar even geholpen en zo ben ik nu in het bezit van een andere auto. Zijn enige taak is in dit geval mij van A naar B te brengen. De muziek zorgt wel voor het plezier.

Cliff