Autoschade

de Kiek Valthermond

Een auto beschouw ik na al die jaren als een noodzakelijk iets. Nu ik al een tijdje de leeftijd van volwassene heb bereikt doet een auto mijn harteloos hart nog steeds niet sneller slaan. In mijn vriendenkring kan ik dus ook niet altijd aan het gesprek een bijdrage leveren. Zelfs niet deelnemen. De waarde van wassen en knuffelen van de auto gaat mijn petje te boven. Ik accepteer het, begrijpen doe ik het niet. De schoonheid van de auto, die wordt bezongen, besproken en geïdealiseerd, zie ik als niet relevant. Het nut zie ik zeker wel.

 

Mijn werkplaats bij tante post moet wel weer bezet worden. Daarvoor heeft het automobiel zeker nut. Het brengt mij van ons Valthermond naar Assen en weer terug. Helemaal schadevrij is het gebruik deze maand niet gegaan. Eerst een kleine botsing op de parkeerplaats bleef nog zonder schade. Moest wel denken aan vele opmerkingen van veel coureurs. Dat ik rij als een vrouw. Dat achteruitrijden ook enige bekwaamheid vereist. En ik kan Evert Idema niet kwalijk nemen daar aandacht aan te hebben besteed. Met woord en gebaar heeft hij er aandacht aan besteed. Dat bleef nog zonder gevolgen voor de portemonnee.

 

Een auto van twee of drie jaar oud vind ik maar zonde van de centen. Ik kies voor een wat ouder model. Met alle gevolgen van dien. Er kan wel eens iets mis gaan. Er kan iets kapot gaan. Dat gebeurde er dus ook. Toen Johan de kater werd omgeturnd in een ‘je weet wel kater’ kwam het geluid van de uitlaat al boven de muziek uit. Toen dacht ik al ‘dat komt niet goed’. Het ging al snel van kwaad tot erger. Of, om in motoren termen te blijven, Van een 50cc tot een echte Harley. Maar even snel een afspraak bij RTO gemaakt voor het herstel.

 

De volgende morgen heel vroeg had de auto alweer zijn taak om mij naar Assen te brengen. Auto startte helemaal zoals het moest. Maar ik moest snel wegwezen voordat de hele buurt zou ontwaken. Wat een herrie op de vroege morgen. Gelukkig weinig verkeer op de weg en totaal geen verkeerspolitie. Zo trok ik Assen binnen. Ik denk dat de Duitsers in mei 1940 met minder lawaai en kabaal Assen binnen vielen. Zo de terugweg naar ons Valthermond te aanvaarden deed mij het klamme zweet al uitbreken. Even informeren bij Kwik-Fit. En daar kon ik Quick terecht. Even nog door het centrum van Assen trekken. Met aandacht die ik niet graag wil! Aangekomen bij Kwik-Fit ontvangen met de moderne verkooptechnieken. Koffie staat klaar, met ‘meneer’ aangesproken, excuses voor het ongemak, enz. Deed me weer eens verlangen naar de Rieks Albers service. Over de werkzaamheden geen klachten. Het was Quick gefikst. En mijn banksaldo Quick richting nul.

Cliff