Cultureel Centrum no. 11 Valthermond

CC no. 11 Valthermond

Hoe vaak gebeurt het dat je op maandagóchtend een afspraak hebt in een kerkgebouw? Op zo’n vraag zou ik antwoorden: nooit. Nou ja, tot begin vorige maand dan. Voor een gesprek met bestuursleden Renate Orsel en Stephan de Vries van het Cultureel Centrum No. 11 ben ik uitgenodigd om op maandagochtend naar het adres Zuiderdiep 505 in Valthermond af te reizen. Daar staat, enigszins verscholen in het groen, een prachtig kerkje.

Op een frisse maandagochtend in december bezocht ik Kerk No. 11 aan het Zuiderdiep. Het gebouw uit 1880 doet allang geen dienst meer als kerk maar wordt nu gebruikt voor allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten. Het is een prachtig gebouw. De oudere Valthermonder kent het waarschijnlijk vanwege de functie die het vroeger had. Voor nieuwkomers, zoals ik er een ben, is het mooi om te zien hoe dit monumentale gebouw een functie heeft gekregen die recht doet aan zijn status en onuitwisbaar verleden. Ik sprak er met Renate Orsel (1976) en Stephan de Vries (1988), resp. bestuurslid en voorzitter van de vereniging Cultureel Centrum No. 11 in Valthermond.

Restauratie

Stephan is sinds 2015 bestuurslid en Renate sinds 2016. Samen met nog twee bestuurders runnen zij de vereniging die tot doel heeft ‘het in stand houden van het karakteristieke gebouw Kerk Nr. 11.’ De vereniging heeft in de afgelopen jaren niet alleen de buitenkant van het gebouw met zorg gerestaureerd maar ook de riante binnenruimtes zijn opgefrist en vooral voor de gebruikers en bezoekers heel uitnodigend gemaakt. De vereniging is trots op dit mooie bezit en wil het gebouw vooral delen met alle inwoners van Valthermond – en natuurlijk ook met die uit Musselkanaal en verdere omgeving. Hoe ze dat doen? Dat vertellen ze mij uitgebreid. Ga er dus maar even voor zitten!

Vrijwilligers

Natuurlijk is het woord cultuur een heel weids begrip en dat geldt ook voor het programma dat Cultureel Centrum No. 11 jaarlijks organiseert. Het programma is eigenlijk de som van alle activiteiten die in het Cultureel Centrum kunnen plaatsvinden, georganiseerd door de vereniging of georganiseerd door anderen. De ontwikkeling van het programma heeft het afgelopen jaar stilgelegen vanwege de verbouwing, die overigens bijna is afgerond. Toen ik op die bewuste maandagochtend binnenstapte was de oud-leraar Nederlands van Renate, als een volleerd bouwvakker in overall en met de radio op 10, drukdoende de laatste muren te voorzien van een nieuwe witte verflaag. “Van deze vrijwilligers moeten wij het hebben” vertelt Renate. “Vrijwilligers hebben we eigenlijk nooit genoeg, maar de club is inmiddels wel al 25 mannen en vrouwen groot.”

Activiteiten met een lach en een traan

Het nadenken over wat te doen als de renovatie klaar is, is nooit gestopt want als het Centrum in april weer opengaat dan wordt het druk. Op het programma staan veel activiteiten voor kinderen. Die worden niet alleen door het Cultureel Centrum georganiseerd maar ook door organisaties die het gebouw voor een of meerdere dagdelen afhuren. Het Centrum kan immers voor allerlei doeleinden afgehuurd worden. Je kunt er een ledenvergadering beleggen of een zakelijke ontmoeting hebben. Ook kun je er een presentatie geven voor vrienden, familie of relaties én je kunt er – als Corona straks het land uit is – je verjaardag met vrienden en familie groots vieren.

Voor afscheidsbijeenkomsten van dierbaren is het voormalige kerkgebouw natuurlijk bijzonder geschikt maar er worden ook huwelijken voltrokken door Renate of een van haar collega’s. Renate is trouwambtenaar in onze gemeente en vindt het natuurlijk geweldig om in het prachtige gebouw, waarvan zij bestuurslid is, bruidsparen een mooie en onvergetelijke start van hun huwelijk mee te geven.