De bus van Bergman

Kiek opde Mo(a)nd

Twee foto’s dit keer, ze zijn vermoedelijk in 1943 genomen. Op de derde rij geheel links staat Aaltje Van Der Heide–Blaak en geheel rechts staat Tiny de Jonge. Vooraan staat Giny Jonkman, met een accordeon, met naast haar rechts Berend Grevink. Wie weet wie de andere personen zijn?

 

In de oorlog, vermoedelijk in 1943, gingen de personen op deze foto in de bus van Bergman uit Ter Apel naar Emmen. Ze gingen met de bus omdat er haast geen fietsen waren. De bus reed één keer op een dag, heen en weer.

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

 

Het verhaal van de familie Katoen en Gretha Rappoldt

In Kiek op de Mo(a)nd van maart 2020  stond een foto van Gretha Rapol met een oproep om te achterhalen wie ze was. Ze bleek Gretha Rappoldt te heten, niet Rapol. Ze kwam omstreeks 1943 naar het noorden om met haar ouders onderdak te zoeken. Het gezin woonde in Rotterdam en kwam na een lange voettocht van vele kilometers terecht in Valthermond. Ook hier hadden de inwoners het niet gemakkelijk, maar er was nog geen voedsel te kort.

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

 

De familie Rappoldt werd bij aankomst opgevangen door de familie Gerrit Katoen en Harmke Arends. Het gezin Katoen woonde toen aan het Noorderdiep 48 in een kleine arbeidershuisje. Onbegrijpelijk dat er zoveel mensen in zo’n klein huisje terecht konden. In dit gezin van vader en moeder en 11 kinderen  werden Gretha en haar ouders opgevangen. De familie Katoen heeft goede herinneringen aan het meisje Gretha overgehouden.

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

 

Jammer dat de foto van Gretha niet eerder op zolder werd gevonden dan hadden we nog meer kinderen van het gezin Katoen ernaar kunnen vragen. Martje, één van de dochters van Gerrit en Harmke, trouwde later met Jacob Dragstra. Dit echtpaar heeft levenslang contact gehouden met Gretha Rappoldt en haar latere echtgenoot Jan van der Hurk. Ook Jannie Katoen een andere dochter kon zich Gretha nog goed herinneren. Ze vertelde dat ze als zesjarig meisje met haar ouders met de trein naar Rotterdam ging om Gretha daar te bezoeken. Dat was een hele gebeurtenis in die tijd. Ook zij kreeg net zo als de andere kinderen nog wel eens pakjes thuis bezorgd of er kwam een leuke kaart of een brief van Gretha en haar man die verre reizen maakten. Ze zaten ook veel in Portugal, maar meer dan eens kwamen ze op de motor richting Valthermond om de familie Dragstra te bezoeken.

 

Gretha had hier in Valthermond vele vriendinnen gemaakt dus het was toch wel een fijne tijd voor haar. Met dank aan Gerrit Dragstra en Jan Dragstra,  zonen van Martje en Jacob (Job) Dragstra, die reageerden op de oproep in de vorige Kiek op Mond. Ook dank aan Jannie de Goede–Katoen uit Nieuw Weerdinge.