De corrigerende tik

De maand december is al weer aan de beurt. Tijd voor de beste wensen. Dus bij deze. Bij de het verlangen naar betere tijden hoort ook het toewensen van de allerbeste kerstdagen. Dus ook bij deze zijn die toegewenst. Misschien ook wel eens tijd op deze plaats in de ‘Kiek’ voor een kerstverhaal. Beetje aangepast verhaal aan deze wilde tijden. In die tijd dat er nog iets kon. Met drank(misbruik). Misschien dat de vereniging ter bestrijding van alcohol er iets aan heeft. Het heeft wel geleid tot een of meerdere wijze lessen.

Het is een verhaal dat zich afspeelt in de wilde jaren 80 van de vorige eeuw. De moeilijke jaren tussen de tienertijd en de volwassenheid. Beetje moeilijk te definiëren voor de gemiddelde man. Heel wat mannen blijven wat hangen in die fase. Een fase waarin je het belangrijk vindt om er bij te horen. Een fase waarin de mening van een ander of de mening van de groep vaak belangrijker is dan je eigen insteek. Met vele gevolgen die je pas veel later doen inzien dat het groepsgebeuren niet altijd goed is. En zeker niet altijd het juiste. Soms zijn er dingen waardoor je de volgende dag al inziet dat er op korte termijn verbetering moet zijn in gedrag.

Het verlangen mij in het uitgaansleven te storten was al jaren een ding. De jeugdige onzekerheid en drempelvrees waren een drempel, obstakel en handicap. Toch maar de nette stoute schoenen aangetrokken en op naar het ‘Witte Peerd’ in Exloo. Heel onwennig en verlegen tussen de ervaren kroegtijgers. Dat gaat ook geen genoeglijke avond opleveren. Drank is een probaat middel om wat remmingen kwijt te raken. Het vergemakkelijkt het sociaal gebeuren. En het leek mij een omgeving met genoeg vriendelijke mensen die mij allemaal een drankje aanboden. Het werd steeds gezelliger! Begon mij steeds vrijelijker te bewegen. Man, man, wat had ik wat gemist in de voorbije jaren. Ik werd steeds vriendelijker en uitbundiger. En dacht dat iedereen mij leuk vond. Dat was een vergissing.

Mijn gedrag was in mijn ogen een en al redelijk. Maar bij sommige mensen irritant! En niet iedereen lost het met woorden op. Ik knikte Brammetje vrolijk en vriendelijk toe. Brammetje retourneerde met een vuist in mijn gezicht. Een behoorlijke corrigerende tik! In één keer begreep ik het irritante gedrag van dronken mensen. Bij feestjes is het altijd weggaan als het te gezellig word. Als dronken mensen de wereld en al zijn problemen gaan uitleggen. Wegwezen, veilig naar huis. De corrigerende tik van Brammetje heeft meer effect gehad dan alle campagnes van postbus 51.

Cliff