Dik Voormekaar

Kiek op de Mo(a)nd

Zonder schaamte of wroeging durf ik wel te zeggen dat ik binnen de familie de meeste smaak heb. En gelukkig is zoiets democratisch niet te beslissen. Want dan trek ik aan het kortste eind. Als ik al die ellende hoor waarvan de jongste generatie in de familie helemaal opfleurt dan word ik niet vrolijker. De zussen en aanhangsels zijn van eenzelfde generatie, maar zeker niet even smaakvol. Al die piraten ellende. Al die Hollandse rappers. Al die zogenaamde. Feestmuziek. Moeders met de psalmen en der jaren 50 klassiekers. De muzikale fruitmand hadden we ook nog. En alles wat ik nog van die wansmaak ben vergeten. Daarvoor kan ik geen verzachtende omstandigheden aanvoeren, bedenken of tolereren.

Als ik puur naar de muzieksmaak kijk heb ik weleens het gevoel dat ik te vondeling ben gelegd. En het geluk heb gehad om in ons Valthermond gedropt te zijn. Je leert in de loop van het leven dingen wat meer te accepteren Maar van waarderen ben ik nog een heel stuk af. Op de familiefeestjes (jazeker, die hebben we) is het karakter tonen. Maar ik moet toegeven, er zit meer variatie in de hedendaagse ongein. Ook het piratencircuit gaat met zijn tijd mee. Vergeleken met de jaren 70 zijn ze toch een ietsiepietsie moderner. Vroeger op de zaterdag morgen was het de hele tijd van “ik hou van jou, ik blijf je trouw” en die eeuwige harmonica. En die ellende begon zaterdagmorgen heel vroeg. Dan zo’n zendamateurjockey. Die s’morgens vroeg nog nuchter was maar gaandeweg de dag niet alleen maar melk dronk. Ter verdediging, de teksten van de hedendaagse discjockey’s zijn ook geen kandidaten voor een literatuurprijs en ook een bron van ergernis. Het doet je wel relativeren.

Terug in de tijd. Jaren 70. Op de zaterdagmorgen de piraat op de radio. Maar gelukkig was er iets wat voor mij de zaterdag in het verleden nog wat levensvreugde gaf. Ook een boel lawaai, ook een boel onzin, maar ook een boel lol. De Dikvoormekaarshow!!! Oh, oh wat kon ik me daar op verheugen. En ook een hele week van genieten. Totale onzin, wat kun je daar van genieten!!! Maar ook daar kwam een einde aan begin jaren 80. Dus was het weer piratenpret. Maar wat schetste mijn verbazing. Aan het begin van dit millennium het bericht dat de Dikvoormekaarshow een doorstart maakte. Door het dolle heen!!! De hele week ongewoon vrolijk. De cassetterecorder weer ingesteld. Half twee richting het voetbalveld met de wetenschap dat na het voetballen de Dik Voormekaar show wacht. Na het voetballen direct naar huis. De cassetterecorder gepakt, klaar om te verheugen, te luisteren en te genieten!!! Maar wie begon er om half twee illegaal te zenden? Wie zat er zo dicht bij te zenden dat hij Hilversum 3 wegdrukte? Inderdaad, de plaatselijke piraat…

Cliff