Een man die kan bouwen

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Zeg je Kiek op de Mo(a)nd dan zeg je ook Henk Jan Piening. Hij is onlosmakelijk verbonden aan dit mooie maandblad. Een kleurig blad met verhalen en nieuwsfeiten over Valthermond en aantrekkelijk voor de onmisbare adverteerders. Ik sprak met Henk Jan Piening, voorzitter van de stichting die de Kiek uitgeeft. Hij is een markante en veelzijdige man met een groot bestuurlijk netwerk die zijn vrije tijd in dienst stelt van de Valthermonders.

 

Alle inwoners van Valthermond zijn bekend met de Kiek op de Mo(a)nd die trouw rond de 10e van de elke maand in ieders brievenbus te vinden is. Het is Henk Jan Piening (1956) die leiding geeft aan een team van vrijwilligers die dat iedere maand weer voor elkaar bokst en het maandblad bij alle inwoners bezorgt.

Henk Jan is geboren in 2e Exloërmond en op zijn vierde verhuisd naar Valthermond. Hier bezocht hij school 87 met aansluitend de LTS in Emmen. Hij volgde daar de beroepsopleiding timmerman. Henk Jan was pas 15 jaar oud toen hij ‘met arbeidsvergunning’ ging werken. Vier dagen werken en één dag naar school was toen de regel. Later volgde hij in de avonduren de opleiding tot gezel-timmerman. Hij heeft het beroep van timmerman uiteindelijk 47 jaar met veel plezier bij diverse werkgevers uitgeoefend. Henk Jan is getrouwd met Liesbeth (1959) en samen hebben zij twee kinderen en twee kleinkinderen.

 

Vrijwilligerswerk

Bij Henk Jan kreeg de ambitie om vrijwilligerswerk te doen in zijn omgeving, al heel jong vorm. Hij organiseerde, samen met andere vrijwilligers, op jonge leeftijd al speelweken en leuke uitstapjes tijdens de schoolvakanties. Hij herinnert zich al die activiteiten als een groot feest voor de schooljeugd van Valthermond.

Waar hij met een grote glimlach aan terugdenkt is zijn rol van discjockey in de disco Hot and Sweet, een jeugdhonk voor tieners in de toen leegstaande school 58. Veel Valthermonders zullen zich die disco nog wel herinneren. Henk Jan stond daar in de weekenden ‘als de disco los was’ aan de draaitafel op het podium en maakte daar de zaterdagavonden met zijn muziek en enthousiasme tot een compleet feest. Natuurlijk was hij daar ook bestuurslid en bijna 18 jaar.

 

Brughuus

Het besturen loopt als een rode draad door zijn leven. Toen ‘t Brughuus werd gebouwd zat Henk Jan in de voorbereidingscommissie en vervolgens uiteraard in de bouwcommissie samen met architect Kalsbeek, de ontwerper van meerdere gebouwen in onze gemeente, zoals het gemeentehuis van Borger.

Toen ’t Brughuus uiteindelijk klaar was om in gebruik te nemen, is het door prinses Beatrix geopend. Ook daar was Henk Jan bij als bestuurslid namens een van de gebruikersgroepen. Sinds kort is hij secretaris van de Beheersstichting MFA’s (Multi Functionele Accommodaties) waar ook ’t Brughuus onder valt.

De opening van ’t Brughuus betekende tevens het einde van disco Hot and Sweet in school 58 want in ’t Brughuus werden ook dat type activiteiten gebundeld. Niet alleen organiseerde Henk Jan samen met het bestuur daar dansavonden voor (echt)paren, hij liet ook live bands spelen en als die er een keer niet waren, was hij gewoon weer de diskjockey van voorheen.

 

Nog meer besturen

Nog weer even terug naar het begin. Henk Jan en Liesbeth hebben elkaar in september 1975 tijdens de Winkelfeestweek in Valthermond leren kennen in de feesttent. Ja, ja, nieuwkomers in Valthermond, er waren in de vorige eeuw heel wat winkels in dit dorp. Er werd toen heel wat georganiseerd door die winkeliers! Helaas echter zijn ze voor het overgrote deel ter ziele gegaan.

Henk Jan en Liesbeth zijn in 1978 getrouwd en toen de kinderen kwamen, was er natuurlijk een bestuurder nodig op de peuterspeelzaal en ook toen werd niet te vergeefs een beroep op Henk Jan gedaan. Hij werd daar penningmeester. Maar daar bleef het niet bij.

Gymnastiekvereniging DEKO (Door Eigen Kracht Omhoog) klopte aan de deur. Toen daar later de afdeling volleybal bijkwam, zat Henk Jan al tot over de oren in het bestuurswerk. Maar niet alleen dat! Hij werd ook volleybalscheidsrechter, volgde de scheidsrechtercursus en bleef 30 jaar lang volleybalwedstrijden leiden. Niet alleen in Valthermond maar in heel Drenthe en later zelfs in Groningen. Van 4e tot 3e divisie.

 

Kiek op de Mo(a)nd

In 1997 trad Henk Jan toe tot de redactie van Kiek op de Mo(a)nd waarbij Liesbeth hem al was voorgegaan. Het ontbrak er aan de nodige structuur en het blad verscheen ook niet regelmatig, kortom hoog tijd om daar iets aan te doen. Nadat ook Ton Vingerhoets, hoofdredacteur van Hitkrant, het populaire muziektijdschrift voor de jeugd, tot de redactie toetrad verbeterde dat snel.

Stapje voor stapje kreeg de Kiek nieuwe vorm en inhoud en werd het tot het kleurrijke blad dat het nu is.

 

Gildevereniging

Bijna zou je verwachten dat de lijst met activiteiten, die Henk Jan in zijn leven ontplooid heeft, eindig zou zijn. Maar dat is niet het geval. Lees nog maar even verder.

Met het vertrek bij zijn laatste werkgever stopte Henk Jan ook met zijn activiteiten in de Ondernemingsraad van het bedrijf. Dat betekende dat hij zich volledig kon richten op andere zaken zoals de Uitvaartvereniging Gildevereniging Valthermond. Henk Jan is hierin sinds maart 1999 actief als bestuurslid. De uitvaartvereniging, die ook de aula beheert aan de Vrijheidslaan, wordt traditiegetrouw volledig gerund door Valthermonders.

Kiek op de Mo(a)nd   

 

Kerngroep Gebiedsfonds

Kort geleden is Henk Jan ook toegetreden tot de Kerngroep Gebiedsfonds. Hij vertegenwoordigt daarin Valthermond, Zandberg en 2e Valthermond. Samen met zes anderen vormt hij de Centrale adviesgroep onder voorzitterschap van Cor Kloen (zie de Kiek 4-2021). Henk Jan legt mij uit dat de doelstelling van Kerngroep is ‘het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven die de leefbaarheid versterken van de kernen in het effectgebied van het windpark’. Een hele mond vol natuurlijk, maar het houdt in dat er financiële ondersteuning wordt geboden aan activiteiten van stichtingen, verenigingen en individuen, jong en oud. Voor alle Kerngroepen samen is 10 jaar lang jaarlijks een bedrag van € 300.000 beschikbaar.

 

Kerstbomen

Kwamen Henk Jan en Liesbeth nog ergens anders aan toe? Ja natuurlijk wel, ik geef één voorbeeld. In de ruim uitgevallen tuin achter en naast hun huis kweekten zij jarenlang kerstbomen en voor de verkoop adverteerden zijn met leuzen als ‘Voor een kerstboom groot of klein, moet u op Noorderdiep 328 zijn’ en wat dacht u van ‘Oh wat een pracht, Kerstbomen te koop op Noorderdiep 3-2-8’.

Misschien vraagt u zich af of ze dat nog steeds doen. Het antwoord is ‘nee, nu niet meer’. Zoals recentelijk een filmpje op RTV Drenthe waarin zij figureerden, nog liet zien, kopen Henk Jan en Liesbeth hun kerstboom tegenwoordig op een vertrouwd adres in Exloo.

 

Naoberschap

Ik stop met schrijven over dit actieve en creatieve duo. In Henk Jan in het bijzonder heb ik een man leren kennen die zich belangeloos inzet voor ons dorp en zijn bewoners. Hij geeft het woord ‘naoberschap’ daadwerkelijk inhoud door op veel momenten en op veel plekken zijn inbreng te hebben. De inzet en toewijding waarmee hij zich kennelijk onvermoeibaar inzet voor de leefbaarheid in ons onvolprezen dorp, vind ik bewonderenswaardig. Niemand doet kennelijk tevergeefs een beroep op hem.

 

Wel zou Henk Jan graag zien dat er meer jeugdige vrijwilligers actief zijn, jongeren dus, die zich inzetten voor jongeren. ‘Zij zullen dan net als ik’, verwacht Henk Jan ‘ervaren dat organiseren niet alleen leuk is om te doen maar ook dat het noodzakelijk is om zo de voorzieningen in Valthermond in stand te houden. Zonder hun inzet gaat dat niet lukken.’

Een mooiere afsluiter dan dit statement van Henk Jan kon ik niet bedenken.

Richard Westerhof