Expeditie grunnen

Hoe vaker je naar de landelijke tv-zenders kijkt hoe specialer ‘gewone’ mensen worden. De gasten aan de talkshow tafels komen niet uit de Groningse klei.

‘Gewone mensen’ zijn op de landelijke tv zenders iets wat je doet denken aan een beschermde diersoort. Moeilijk te vinden. Er wordt voldoende over gepraat. Maar weinig met gepraat. Je weet dat ze er nog zijn maar vindt er maar een. Allerlei problemen en probleemgevallen kom je tegen. Van mensen die nog wakker liggen van dingen die 150 jaar geleden hebben plaats gevonden. Mensen die weer een letter willen toevoegen aan het LHTBIQ gedoe. Weer gezeur over gezeik over een geval van op het eerste gezicht, grensoverschrijdend gedrag.

 

Voor een beetje normale mensen met berichtgeving over voor ons begrijpelijke zorgen moeten we ons vertier ergens anders zoeken. En ik zoek het hoger op. Geografisch gezien dan. Ik zoek mijn heil in het Groningse. Heerlijk die Groningse nuchterheid. De grote Groningers uit het verleden. Fre Meis, beetje radicaal maar wel een kerel. Of Fre Meis blij is met zijn opvolger in de linkse hoek in de vorm van Jesse Klaver is geen zekerheid. Jesse weinig op de zeepkist zien staan. Die gouwe ouwe weerman Jaap Nienhuis, met een snor waarmee hij Johan Derksen uitlacht. Beide een bezoekje waard op Youtube. Er zijn toch wel verschillen. Jesse weinig op de zeepkist zien staan. Jesse meer het type kantoorbaan. De landelijke opvolgers van Jaap Nienhuis komen zeker beter beslagen ten ijs. Maar ze missen de smeuïgheid van Jaap, nooit een weerman horen praten over een ‘poeste wind’.

 

De landelijke opvolgers zijn er niet of nauwelijks. De goeie ouwe tijd zullen we maar zeggen. De regionale opvolgers van bovengenoemde hebben meer van doen met de Groningse klei. Harma, de weervrouw van Tv-Noord doet vrij nuchter over het weer. Weet ook wel dat voorspellen moeilijk is. Weet ook wel van het klimaatprobleem. Maar doet je ook wel een denken dat de grootste paniekzaaiers zelden gelijk krijgen in de geschiedenis. Gelukkig zijn er nog echte ‘Grunningers’ met de poten in de klei. Iets minder vreemd dan Fre en Jaap. Elke maandag de podcast de koffiecorner met Groningse tongval, humor en voetbalgezever. Een aanrader. En elk weekend op RTV Noord ‘expeditie Grunnen’. Met een VW-Bus lukraak door de provincie.

 

Eerst in een oude diesel, maar tegenwoordig tuffen ze elektrisch door Stad en Hoogeland. Toevallige gesprekken met toevallige voorbijgangers. Soms ernstig, soms lachen, soms informatief. Dat de provincie leeft wordt wel duidelijk, al het leven is er niet uitgebeefd. Mensen met alledaagse problemen, mensen met een stukje geschiedenis, mensen met kunst. Kortom de tv kent ook nog ‘gewone dingen’.

Cliff