Groninger poffert

Ik ben een geboren Groningse! Opgegroeid op het platteland in het noordelijkste puntje van Nederland. Verder kan je bijna niet. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht, het is een soort broodcake die je au bain marie bakt. Officieel hoort er geen suiker in, maar ik heb er toch een schep in gedaan. Mijn oma maakte dit vroeger altijd, helaas heb ik haar geheime recept niet meer. Mijn oma kennende deed zij er ook suiker in. Toen ik van mijn tante een poffertpan voor mijn verjaardag kreeg kon ik niet wachten om aan de slag te gaan. Wij eten het als avondeten met gesmolten boter en bruine suiker. Maar het is ook lekker bij de koffie.

Ingrediënten voor één poffert

  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 100 gr rozijnen
  • Snuf zout

 

Lekker met

  • Gesmolten roomboter
  • Donkerbruine basterdsuiker

 

Materiaal

  • Poffertpan 2 ltr

 

Zo maak je het

  1. Doe het bakmeel in een kom en voeg de melk en de eieren beetje bij beetje toe. Het is eigenlijk hetzelfde als pannenkoekenbeslag maken, maar dan veel dikker.
  2. Voeg de suiker toe en meng de rozijnen door het beslag.
  3. Vet de poffertpan in met een bakspray of met boter. Giet het beslag in de vorm en gaar deze au bain marie. Zet een grote pan met water op het vuur en laat dit koken. Zorg dat de poffertpan voor 80% onder water staat. Laat het zachtjes koken.

Gaar de poffert in ongeveer twee uur gaar.

  1. Serveer de poffert met bruine suiker en gesmolten boter.

Pauline en Annika

Bron: https://uitpaulineskeuken.nl/