Gymnastiekvereniging DEKO

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

In de jaren 60 kreeg je, als leerling op school, gymnastiek in een gymlokaal. Dit gymnastieklokaal staat (stond) bij het postkantoorlaantje (Wilhelminalaan) en wordt nu gebruikt als kerk voor de Baptistengemeente Valthermond. Tijdens de gymlessen van school deden we allerlei spelletjes en oefeningen, maar het mooiste was toch wel apenkooi. Dan werden alle spullen die in de sportzaal stonden gebruikt voor een parcours in de zaal. Vaak mochten we apenkooi doen als we de week ervoor goed ons best hadden gedaan op school.

 

Op het voetbalveld had je één keer per jaar een sportdag met alle scholen uit de gemeente en dan kreeg je ook een echt diploma. A, B, C, D of E. En naargelang hoe goed je was kreeg je een hogere letter. We moesten verspringen, hardlopen, speerwerpen en hoogspringen. Na de middag had je nog slagbal, voetbal en touwtrekken. Het ging altijd tussen de scholen onderling om prijzen te winnen. Touwtrekken was een favoriet onderdeel en het ging vaak hard om hard tussen de scholen. Het ging om de wisselbeker en als je deze drie keer gewonnen had mocht de school de beker houden. Deze beker kwam dan in de bekerkast op school te staan. We waren in die tijd altijd heel trots op onze prijzenkast in school!

 

 

Veel kinderen werden ook lid van gymvereniging DEKO (Door Eigen Kracht Omhoog). Bij de gymnastiekvereniging had je altijd één keer in het jaar uitvoering en in mijn tijd vond dat altijd plaats bij Cafe Többen, voor in Valthermond. Als kind keek je daar heel erg naar uit, want dit was spannend. Achter de coulissen van het toneel moest je je kunstje doen en op het toneel voor je ouders die in de zaal aanwezig waren. In lange rijen tafels aanschouwden ze de verrichtingen van hun eigen en menig ander kind of zelfs volwassenen.  Gymnastiek was voor alle leeftijden. Eerst traden de kleintjes op en later in de avond de ouderen. Je kon vanaf het toneel niet ver de zaal inkijken. Dit kwam door de rook van de sigaren en de sigaretten, die toen nog naar hartelust gerookt werden. Ja, zelfs onder het sporten werd gerookt. De generatie ouders uit die tijd was niet zo zuinig op hun kinderen. Tja… andere tijd zullen we maar zeggen.

 

Wat ik mij vooral nog kan herinneren zijn de brug en het paard die op het toneel stonden. Een acrobaat moest je zijn om hier een oefening op te doen. Je kon zelfs geen aanloop nemen en het plafond was ook zeer laag. Menig sporter kwam hierdoor met zijn voeten tegen het plafond en/of eindigde voor in de zaal wat natuurlijk gepaard ging met veel hilariteit en gelach. Misschien is dit wel de reden dat Gymnastiekvereniging DEKO het met de afdeling gym nog steeds heel goed doet. Zelfs vaak hoog eindigt en regelmatig mee doet met de regio en met Nederlandse kampioenschappen.

 

Later in de tijd werd het Brughuus gebouwd nr.1 op 60 (Vrijheidslaan). Hier werd een sportzaal bij gebouwd en vanaf toen werden de uitvoeringen van DEKO hier gehouden. In die tijd werd volgens mij ook de volleybalvereniging opgericht. Inmiddels zit de vereniging nu in Brughuus no 2 en is, als ik de verrichtingen in de kranten lees, nog altijd een gezonde vereniging. Tijden veranderen, uitvoeringen zijn er nog steeds, maar nu gewoon in de zaal en gelukkig geen sigaar- of sigarettenrook meer.

 

Toch koester ik warme herinneringen aan de oude zaal van Cafe Többen van vroeger. Jaren later begonnen de eigenaren Gerard en Sjors Többen hier een disco met de bekende naam ‘Old Smuggler Inn’. Deze werd wereldberoemd in de omstreken en ook daar bewaar ik nog zeer leuke herinneringen aan. Menig uurtje hebben we daar doorgebracht! Op dit moment is het volgens mij een kroeg met pizzaverkoop, maar dat kan ondertussen wel weer veranderd zijn.

Een old mondker