Het geheim van lingerie

 

Vanaf de oertijd, zo wil de informatie op internet doen geloven, ontstaat bij mensen al de drang naar het bedekken en versieren van het lichaam. Hoe men het lichaam bedekte hing af van de klimatologische omstandigheden. Eerst versierde men zich met zelfgemaakte sieraden van hout, steen of beenderen. De vroegste kledingstukken, zo blijkt uit grotwandtekeningen, bestonden uit gevlochten bladeren en dierenhuiden. Ondergoed, met een mooier woord ‘lingerie’, droeg men niet.

 

Lingerie is het Franse woord voor damesondergoed. Kleren waren meer dan een modetrend. Maatschappelijke veranderingen, nieuwe materialen en praktische aspecten hebben een belangrijke invloed op kleding gehad. Zo ook op de positie die een vrouw heeft in een cultuur. Dure kleding en lingerie waren tenslotte alleen weggelegd voor een vrouw met status, die ze vaak aan haar familie of man had te danken. Meestal diende ze alleen mooi en vooral zwijgzaam te zijn. De ‘gewone’ vrouw droeg eenvoudige kleding zonder ondergoed.

 

Dat is inmiddels wel veranderd, zwijgzame afhankelijke vrouwen bestaan niet meer en daarover sprak ik met Petra Spa. Zij is niet de Marlies Dekkers van Valthermond, ontwerpt niet zelf maar verkoopt wel prachtige lingerie voor de vrouw én ondergoed voor de man.

Petra Spa-Ottens (1967) is opgegroeid in Valthermond, getrouwd met Johan en ze wonen in ons dorp met hun thuiswonende dochter Romie. Wij spraken elkaar in het ruime tuinatelier waar niet alleen de koffie altijd klaar staat, maar waar klanten een keus kunnen maken uit een groot assortiment aan lingerie en onderkleding. Een ruime paskamer ontbreekt daarin natuurlijk niet.

 

Haar eerste schooltijd bracht Petra door op Kleuterschool 34, tegenwoordig is de Wijkplaats daarin gevestigd, en School Oost, waarin nu De PrinsHoeve in is gevestigd. Voor het voortgezet onderwijs en haar beroepsopleiding aan de MEAO moest Petra het in Emmen zoeken.

Daarna ging ze werken, maar kwam er al snel achter dat de dagen doorbrengen op kantoor niet echt haar ding was, daar is zij veel te levensluchtig voor, zij had meer schwung nodig in het leven en die vond zij in discotheek Bermuda. Op de hoek van de Drentse Mondenweg in Nieuw-Weerdinge, voerde zij ‘s nachts de administratie. “Het was eigenlijk een nachtbaan van 22:00 tot 07:00 uur” vertelt Petra. En sluitingstijden waren er niet echt. Altijd reuring, altijd mensen om haar heen en iedere dag leuke nieuwe ervaringen. Het paste helemaal bij haar en zij voelde zich daar als een vis in het water. Zij heeft er tien jaar gewerkt.

 

Petra kwam met lingerie in aanraking door op meer geregelde tijden te gaan werken bij Alja’s Lingerie in Musselkanaal. Daar heeft zij de liefde voor het vak en de veelzijdigheid van lingerie leren kennen. “Alja heeft mij de fijne kneepjes voor het vak bijgebracht; het was een fantastische leerschool” zo vertelt zij mij “en bij haar is eigenlijk de basis gelegd voor wat nu Bodywear Homeservice is.” Tussen 2000 en 2014 heeft Petra nog gewerkt als bedrijfsleider in een Livera vestiging in Emmen. Maar daar kon zij de klanten niet de aandacht geven die zij wilde. Daarom richtte zij zich helemaal op de ontwikkeling van haar eigen bedrijf, waar zij die service wel kon bieden. Zij prijst haar prachtige producten vooral aan via haar Facebookpagina ‘Bodywear Homeservice’.

 

Toen de redactie van Kiek op de Mo(a)nd mij vroeg om Petra te interviewen, kreeg ik aanvankelijk visioenen over een Christine le Duc-achtige omgeving met heel veel spannende lingerie en toebehoren. Spannend is het allemaal wel, maar het lingerie aanbod van Petra is veel toegankelijker en vooral voor iedereen. De naam van haar bedrijf zegt het eigenlijk al. Bodywear komt naar je toe als je dat wilt. Petra komt veel in verzorgingshuizen en woongemeenschappen voor ouderen. Privacy staat bij haar heel hoog in het vaandel, naast deskundigheid en specialisatie op het gebied van kleding die rekening houdt met protheses en stoma’s. Dit vraagt extra aandacht en extra zorg en die biedt Petra graag in de veilige thuisomgeving van de klant. Haar agenda vult zich inmiddels weer met afspraken en zij trekt er dan ook iedere dag op uit om haar klanten tot in de wijde omgeving van Valthermond te bezoeken.

 

“Alleen vrouwen?” vraag ik haar. Nee dat nou ook weer niet, Bodywear Homeservice richt zich wel primair op vrouwen van vooral jong tot oud. Maar natuurlijk heeft Petra ook voor mannen de nodige onderkledingproducten met de juiste pasvorm en gewenste uitstraling. Zo heeft zij ook de mannen van voetbalvereniging Valthermond voorzien van sportieve boxershorts en slips. De bijpassende thermoshirts waren natuurlijk een must voor iedere speler.

 

Voor producten van naam zoals Sloggi, Triumph en Beeren kun je uiteraard bij haar terecht. Maar ook voor zeer gespecialiseerde producten weet Petra in binnen- of buitenland wel een fabrikant te vinden. Je kunt bij haar daarom ook terecht voor een nieuwe pyjama, schitterende T-shirts, kousen, sokken en ook zwemkleding én voor degene die een buitenberoep heeft en af en toe de Drentsche kou moet trotseren, heeft zij ondergoed met lange pijpen in het assortiment.

 

Corona heeft natuurlijk ook voor Petra tot problemen geleid. Het afleggen van huisbezoeken en het organiseren van ontmoetingsevenementen was problematisch en lange tijd niet toegestaan. Gelukkig voor haar staat op 13 juni a.s. op zorgboerderij De Tandem weer een evenement geboekt waar iedereen haar producten kan leren kennen en aanschaffen. Zij verheugt zich daar natuurlijk enorm op.

 

In juni viert Petra het vijfjarig bestaan van haar bedrijf, waarmee zij inmiddels is uitgegroeid tot een vakvrouw. Zij weet voor potentiële klanten al snel de juiste maat en de perfecte pasvorm uit het assortiment te plukken. “Ik lever maatwerk”, zegt ze. Dat doet Petra overigens ook als het gaat om bruidslingerie. Juist op de mooiste dag van haar leven wil de bruid er stralend en goed verzorgd uitzien. Niet alleen de jurk, het haar en de make-up zijn dan belangrijk. De basis ligt vaak bij de perfecte lingerie die op zo’n dag wordt gedragen. Petra geniet er iedere keer weer van als een bruid straalt bij het vinden van een prachtige set lingerie. Zij biedt het allemaal.

 

Petra is een bevlogen vakvrouw, die als het moet zeven dagen in de week voor haar klanten bereikbaar is. Zij is creatief en ondernemend en zorgt voor continuïteit en kwaliteit van haar producten. Voorlopig kun je haar alleen vinden via haar Facebookpagina waar ook diverse korte filmpjes staan van de lingerie presentaties die zij vóór het Corona-tijdperk veelvuldig organiseerde. De vrouwelijke en mannelijke modellen, die over de catwalk flaneren, komen uit haar vriendenkring én van de voetbalclub!

 

Ik vond het leuk om met Petra Spa* kennis te maken en hoop van harte dat jij dat ook vindt na het lezen van dit interview met haar.

Richard Westerhof

*contact met Petra Spa via Facebook-Bodywear Homeservice of 06-1517 5855