Een gesprek over het K-woord

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Iedereen die dit leest heeft waarschijnlijk in familie of vriendenkring wel te maken gehad met de ziekte kanker. Een ziekte waar je bij voorbaat van huivert, die je niemand toewenst en waar je het liefste heel ver van weg blijft. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten, zo is te lezen op kanker.nl.

 

KWF Kankerbestrijding bekostigt sinds 1949 onderzoek naar de mogelijkheden om van kanker te genezen, dankzij de giften van ongeveer 1 miljoen KWF-donateurs en 100.000 vrijwilligers. Alie Potze is een van die vrijwilligers en niet zomaar een. Ze is dat al vijfentwintig jaar en dat wordt gewaardeerd door KWF en door Kiek op de Mo(a)nd.

 

Alie Potze-Niemeijer (1963) werd geboren in Musselkanaal en groeide daar op. Na haar huwelijk met Geert hebben zij daar samen nog zes jaar gewoond maar nu wonen zij alweer heel wat jaren in Valthermond. Zij hebben twee zoons van 26 en 24 jaar oud. Beide jongens wonen nog thuis want ook zij lopen er tegenaan dat de huizenprijzen in Drenthe enorm zijn gestegen, zelfs meer dan het landelijk gemiddelde. Voor jongeren die het ouderlijk huis willen verruilen voor een eigen huis om zelfstandig te wonen, is het daarom lastig geworden om een betaalbare koopwoning te vinden. Overigens vindt Alie het nog wel gezellig dat ze thuis wonen.

 

Alie was thuis de jongste in een gezin met nog zes oudere broers en zussen. Het was, zoals zij zelf zegt, een warm en meelevend gezin. Bij haar en haar familie stond en staat de deur altijd ‘los’ voor familie, vrienden en buren. Vriendelijkheid staat bij haar voorop. Ik vertelde haar dat ik getroffen werd door het feit dat iedereen die ik hier tegenkom op straat, mij gedag zegt. “Ja”, zegt Alie, “dat is nou typisch voor hier in deze streek, zelfs kinderen op straat zeggen moi tegen je”. Zo heeft zij haar eigen jongens ook opgevoed.

 

Alie heeft net al Geert een groot aantal jaren gewerkt bij MB Spellen in Ter Apel. Daar hebben zij elkaar ook leren kennen. Zij had echter van jongs af aan de wens om in de zorg te werken. Dat werk heeft haar altijd getrokken en dat doet ze nu. Sterker nog, ze ging er zelfs voor studeren en werkt nu als gediplomeerd Verzorgende IG in Stadskanaal in een tehuis voor dementerenden. Zij heeft zich met haar opleiding voor dat werk gespecialiseerd en vindt het geweldig. Haar motto is ‘wat je ook doet, je moet het met positieve kracht en met plezier doen, dan is het ook niet moeilijk’. Iedere werkdag gaat zij dan ook opgewekt naar Stadskanaal en komt er ook weer heel tevreden vandaan.

 

Maar Alie deed meer dan dat! De directe aanleiding voor ons gesprek is dat zij zich 25 jaar lang heeft ingezet voor KWF Kankerbestrijding. Dat is natuurlijk niet zomaar iets en dat feit is ook niet zomaar gepasseerd. Ondanks de Corona beperkingen heeft KWF er voor haar toch een klein persoonlijk feestje van gemaakt. Alie kreeg voor haar nooit aflatende inzet als dankbetoon niet alleen een brief met lovende woorden, maar ook een prachtige zilveren broche en een mooie bos bloemen.

 

Op de zilveren broche staat het logo van KWF dat het tot vorig jaar hanteerde, een krab. Wereldwijd staat de krab symbool voor kanker. Daarom plaatsen veel organisaties voor kankerbestrijding de krab in hun beeldmerk. KWF Kankerbestrijding plaatste een sabel door de krab als symbool van het bestrijden van kanker. Het woord ‘kanker’ stamt van het Latijnse woord ‘karkinos’ wat ‘krab’ betekent.

Het logo is nu gemoderniseerd. Sommigen zien in het nieuwe logo twee gespierde armen. Anderen een zachte omarming. Wat je er ook in ziet: het is allemaal goed, zo laat de website van KWF weten, zolang je de positieve, krachtige energie maar voelt van een levens veranderend merk.

 

Alie is uiteraard niet de enige collectant uit de Monden. Er zijn er wel 35. Een trouwe groep enthousiaste mensen, vertelt Alie. Maar ieder jaar stoppen er een paar en dus moeten er ook ieder jaar weer een paar nieuwe collectanten bij komen. ‘Het kost eigenlijk nauwelijks tijd’, vertelt zij mij. Het is een vaste week in het jaar en je mag in die week zelf kiezen op welke dag of dagen je met de collectebus langs de huizen wilt gaan.

 

In de Monden gebeurde overigens meer dan dat. KWF zet zich in voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiënten ondersteuning en fondsenwerving. Dat gebeurt samen met vrijwilligers, donateurs, patiënten, artsen en onderzoekers. Daar is dus veel geld voor nodig. Geld dat de overheid niet geeft dus moet het komen van particulieren en bedrijven. Voor het binnenhalen van geld worden de mooiste acties bedacht. Hier in Valthermond werd jaarlijks gecollecteerd op de jaarmarkt en daar wordt ook best wat opgehaald, weet Alie mij te vertellen. Zo organiseerde de familie Bakker jaarlijks een old timer show waar ook plakjes cake en koffie werden geserveerd. Ook daarvan ging de opbrengst naar KWF.

 

De in Valthermond bekende volleybalster Manda Baas-Hilbolling is overleden aan kanker. Ter nagedachtenis werd er een volleybaltoernooi georganiseerd waarvan de opbrengst naar KWF ging. Ik schrijf in de verleden tijd omdat vanwege Corona alles even stilligt, maar zodra dat weer mag, komen alle activiteiten weer op gang. Maar het belangrijkste blijft de jaarlijkse collecte van deur tot deur.

Hoe collectes in de toekomst Coronaproof plaatsvinden, of de QR-code, het TIKKIE of de PIN een belangrijke rol gaan spelen? Alie weet het niet. Wel blijft van belang dat er vrijwilligers zijn die langs de deuren gaan.

 

Kanker is een ziekte die iedereen wel kent en veel mensen willen daarom graag iets terugdoen en bieden zich aan om één keer per jaar te collecteren. Collectanten hoeven nooit ver van huis en lopen vrijwel altijd in de wijk en de straat die hun voorkeur heeft. Voordeel is vaak dat de collectant ook bekend is bij de huishoudens waar zij of hij aanbelt. “En als een bekende aanbelt”, zo verzekert Alie mij, “dan geeft men meer!”

Alie was niet alleen collectant, zij was ook bestuurslid en coördinator. Samen met haar collega-bestuursleden zorgde zij er niet alleen voor dat het geld na de collecte geteld en afgedragen werd, zij zorgde samen met hen ook voor het verdelen van de bussen, het toedelen van de wijken en straten waarin gecollecteerd werd. En natuurlijk zorgden zij allen voor de werving van nieuwe collectanten.

Zij heeft dat altijd met veel plezier gedaan. Alie is betrokken en zorgzaam, niet alleen in haar werk maar ook voor de mensen om haar heen. Als ze iets voor een ander kan betekenen, dan is niets haar te veel. Zo zit zij in elkaar en dat siert haar.

 

Met dank aan Alie voor het plezierige gesprek, doe ik namens haar nog een oproep. Heb jij als lezer begin september op een ochtend, middag of avond wel een uurtje vrij en wil jij je ook inzetten voor KWF door collectant te worden, dan kun jij je daarvoor telefonisch aanmelden bij Hilja de Jong (06-4407 9520) of Gezina van Veen (06-5212 7759). Beiden zijn bestuursleden van KWF in Valthermond.

Richard Westerhof