Het recept van de maand Drentse turfkoek

Drentse Turfkoek

Sinds 2006 woon ik in de provincie Drenthe en op een avond maakte een goede vriend mij attent om op het forum (www.50plusser.nl) een topic te maken over streekgerechten uit de provincie Drenthe en waarom niet! Elke provincie heeft zijn streekgerechten en waarom zouden die niet eens in een topic gezet kunnen worden, zodat men die gerechten eens zelf kunt maken. Dus bijten we vandaag de spits af met het eerste streekgerecht uit de provincie Drenthe

Ingrediënten

Veur de vulling:

40 gram botter – 90 gram suker – 1,5 pond zacht-zoere appels en wat walneuten

Veur ‘t dieg:

80 gram botter, 1,5 ons basterdsuker, 2 eier, wat geraspte citroenschel, 2 theelepelties citroensap, 1 ons maizena, 80 gram meel, 1 ofgestreken theelepel bakpoeier, 3 tot 4 eetlepels melk

Bereidingswijze

Ie begunt met een springvorm te voren met vetvrij papier. Dat wil ok hiel best met het papaier waj vaak um een losgekocht stukkie kees kriegt. dan de eerste 40 gram boter smolten en in de springvorm schenken, hier overhen komp de 90 gram suker. De appels schellen en de klokhoezen der oet stikken, daornao in vrij dikker plakken snien. Die plakken komt dan op de taartbodem, as dakpannen en dan in de ronde. De gatties opvullen met walneuten.

Het dieg

De botter en de basterdsuker schoemig reuren, dan ‘t citroensap en de schel der bij doen en het meel, de maizena en het bakpoeier der bij zeven. Van dit alles een mooi glad dieg reuren. ‘t Dieg over de appel striken en het gehiel in en veurverwarmde oven zetten, 1 richel under de middelste,  dreej kwartier. Temperatuur: electr. 190 graden , gas tussen 3 en 4. De taart 10 minuten kold loaten worden, dan de raand van de vorm losmaken en de taart zo henzetten dat de cake under komp

Veur de mensen die het neit kunnen lezen, gewoon proberen en dan lukt het echt wel. Als men ook streekgerechten aan de site toe wil voegen, gewoon doen en wie weet wat daar weer van kan komen. Ik ben benieuwd .

Morgaine

Bron: www.50plusser.nl