Het recept van de maand

Ribstoof met herfstbok en abrikoos

De herfst op je bord met deze hartverwarmende ribstoof. Het vlees is heerlijk mals en nu met abrikozen en herfstbok in de stoof, krijgt het een extra diepe smaak. Serveer met romige aardappelpuree en knapperige sperziebonen.

 

Ingrediënten

600 gr magere riblappen

3 el olijfolie

75 gr gerookt ontbijtspek

2 uien

1 flesje herfstbok (30 cl)

75 gr gewelde abrikozen

1 takje rozemarijn

4 kruidnagels

3 plakjes ontbijtkoek

Zout en peper

250 ml runderfond

1500 gr kruimige aardappelen

500 gr sperziebonen

200 ml melk

 

Bereiding

  1. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit in een braadpan de olie. Bak de riblappen in 4 minuten een beide kanten bruin aan. Neem het vlees uit de pan.
  2. Bak in het bakvet de spekreepjes 3 minuten. Voeg de uienringen toe en bak deze 5 minuten zachtjes. Leg het vlees terug in de pan.
  3. Schenk het biertje, samen met de fond, voorzichtig in de pan. Voeg de abrikozen, het takje rozemarijn, de kruidnagels en de ontbijtkoek toe. Breng het tegen de kook aan.
  4. Draai en vuur laag en stoof het vlees in 2 uur zachtjes gaar. Je kunt het vlees ook in een slowcooker of crockpot gaar laten worden.
  5. Kook de aardappelen in water met een beetje zout in 20 minuten gaar. Kook de sperziebonen in 6-8 minuten beetgaar. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een romige puree. Breng op smaak met peper.
  6. Schep de aardappelpuree op vier borden. Verdeel er de ribstoof met de saus erover. Serveer met sperziebonen.

 

Tip! Gebruik de rest van de fond in een saus of soep voor een extra volle smaak.

Marian Servaas

Bron: www.jumbo.com