Het recept van de maand

Het recept van de maand

De redactie heeft Helga Onrust gevraagd om iedere maand een recept voor de Kiek aan te leveren. In dit nummer haar eerste bijdrage.

Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Helga Onrust de Jonge, en ik woon in Emmercompascuum. Ik ben 12 jaar actief in Valthermond geweest voor de Sivo. Maar door diverse redenen moest ik hiermee stoppen.

Koken is een hobby van mij. Op facebook heb ik een pagina waar ik recepten van mij plaats. Eenvoudig, niet duur, en zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes. Ik gebruik daarvoor weer veel kruiden. De recepten zijn voor vier personen. Voor deze recepten gebruik ik geen tomaten, daar ben ik allergisch voor.

Sommige recepten zijn gemaakt in een slowcooker of airfryer. Maar ze zijn ook zonder airfryer of slowcooker te maken.

Jullie mogen mij altijd laten weten hoe jullie ervaring is, of als jullie iets willen toevoegen. Mail of bericht mij via Messenger. Mijn mailadres is tulpen5@kpnmail.nl of Helga Onrust de Jonge op facebook/messenger.

Zwolse stoofpot met zoete aardappelfriet

Bereidingstijd: voorbereiding +/- 15 minuten + 7 uur in de slowcooker

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • +/- een kilo rundvlees (riblappen)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels peper
  • bloem
  • 2 eetlepels Zwolsche stoofkruiden

Bereiding

Snijd het vlees en de uien in grove stukken. Smelt wat roomboter in de pan, haal het vlees even om en om door de bloem en bak het samen met de uien kort aan.

Schep het vervolgens in de slowcooker.

Voeg de knoflook, de kruiden en de appelstroop toe en zet de slowcooker +/- 7 uur aan op LOW.

Er gaat geen extra vocht in de slowcooker!

Na 7 uur haal je de deksel eraf en roer je het goed door. Bij mij viel het vlees direct uit elkaar, zo mals was het. Zet de slowcooker even op high en laat de deksel eraf, op die manier zorg je ervoor dat het vlees zal binden. Ik heb er zelf ook nog 2 eetlepels bloem aan toegevoegd voor extra binding. Bepaal zelf even of je dit nodig vindt of niet.

De zoete aardappel friet maakte ik klaar in de airfryer (gewoon Aviko zoete aardappel friet uit het vrieszak, lekker makkelijk!) En de combi was heerlijk! Het zoete van de frietjes met het kruidige super malse rundvlees was echt een schot in de roos.

Dit recept kun je ook heel goed bereiden op gas. Dan voeg je er 6 dl runderbouillon toe, en laat het 3 à 4 uur op het gas staan. Wel af en toe roeren. Eet smakelijk!

Helga Onrust de Jonge