Kalenders Valthermond!

Kiek op de Mo(a)nd

 

Beste mondkers, we moeten het hier even over de kalenders hebben. Wanneer ik het goed heb komt volgend jaar de 25ste editie van de Kalender Valthermond uit. Inmiddels vinden we dit heel gewoon. De kalender gaat heel Nederland door. Want oud Mondkers kunnen dit ook zeer waarderen en vinden het fijn dat deze elk jaar weer uit komt.

 

Persoonlijk verheug ik me er elk jaar weer op en vraag mij dan af welke foto’s er weer in staan. Foto’s over de geschiedenis van Valthermond, vergane glorie, die gelukkig is vast gelegd op een foto. We vinden foto’s nu heel gewoon, want van bijna elk ogenblik, wordt nu wel een foto of een selfie gemaakt. Dat was zo’n honderd jaar terug wel anders. Je had geluk wanneer er iemand in de buurt was met een fototoestel. In die tijd waren dat vaak mensen die er hun beroep van hadden gemaakt. Deze fotografen stroopten de omgeving af om foto’s te maken en probeerden deze dan aan de man te brengen.

 

Bekende voorbeelden waren wel de schoolfoto’s. De fotografen sleepten van alles mee; een namaak pony of een klein vliegtuigje, waren wel de bekendste denk ik. Men stond vaak voor scholen waar de foto’s werden gemaakt van kinderen die dit wilden. Je kreeg dan een bonnetje mee, waar het adres opstond van de fotograaf. Deze probeerde je vaak ook nog je huisadres te ontfutselen. Na een week kwam deze meneer bij je aan de deur om de foto’s die hij had gemaakt te verkopen. Deze foto’s kwamen vaak in een schoenendoos terecht en sommige van deze foto’s worden nu jaren later, na goedkeuring van de historische vereniging, met een verhaal in de kalender geplaatst. Veel privé foto’s zijn de afgelopen jaren boven water gekomen en dit is allemaal te danken aan Fenny Pak en Jan Ottens.

 

Fenny is een echte verzamelaar als het over Valthermond gaat en Jan is een zeer goede amateur fotograaf. Eigenlijk doet Jan hetzelfde als de fotografen van weleer. Alles op de foto zetten wat mooi, leuk of belangrijk is. Ik denk dat Jan al een aardige archiefkast vol heeft. Digitaal wel te verstaan. Ieder jaar, op de jaarmarkt in Valthermond, kunnen we allemaal weer foto’s raden die gemaakt zijn door Jan Ottens.

 

Ik weet niet hoe de kalender ontstaan is en hoe of wat. Ik realiseer mij wel dat hier heel wat onderzoek voor nodig is. Zeker voor de kalender. De foto moet toch ook wel een beetje scherp zijn en het verhaal van de foto moet achterhaald worden. Eerst zal men met nabestaanden bellen en overleggen wie of wat of waar de foto gemaakt is en wat en wie er op de foto staat? Hoe heten de mensen? Soms gaat er wel een paar jaar overheen voor dat de werkelijkheid bekend wordt en dan pas wordt deze foto geplaatst. Dan is er ook nog een beetje de volgorde van de jaargetijden, want een foto met schaatsers past natuurlijk niet in de maand juli. Het blijft zogezegd monnikenwerk en Fenny en Jan doen dit al jaren voor de historische vereniging/vervenershuis. Dit is dus wel een compliment waard.

 

Een standbeeld zal wel te veel van het goede zijn en dat zullen ze waarschijnlijk zelf ook niet willen. Maar een foto, van hen beiden, op de laatste bladzijde van de kalender die uit komt in 2023, dat zou toch wel leuk zijn! Misschien zelfs een beetje gecamoufleerd. Je zou er ook nog een prijsvraag van kunnen maken. Jan en Fenny, jullie staan niet vaak op de voorgrond, maar jullie doen veel voor Valthermond. De meeste inwoners kunnen dit wel waarderen denk ik, want de kalender vertelt een verhaal over Valthermond door de jaren heen. Een boek lees je, maar een kalender bekijk je en voordat je er erg in hebt, word je het verleden ingetrokken in je eigen herinnering. En dat is de kracht van de kalender en van Jan en Fenny natuurlijk! 25 jaar….  een felicitatie waard.

Van een gelukkige Old Mondker die dit zeer waardeert en ik weet zeker velen met mij!