Ingrediënten:
3 grote uien
2 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
2 prei
100 gram ontbijtspek in dobbelsteentjes gesneden
500 gram gehakt
400 gram tomaten uit blik
1 dubbel blikje tomatenpuree
1 eetlepel suiker
2 theelepels gedroogde oregano
vers gemalen zwarte peper naar smaak of eventueel wat cayennepeper
1 bouillontablet indien het gehakt niet gekruid is
groene voorgekookte lasagne
geraspte kaas
Voor de saus:
50 gram boter
100 gram bloem
1 liter warme melk
mespuntje nootmuskaat
peper en zout naar smaak
1 grote pot (225 gram) magere kwark.
Verwarm 1 eetlepel olie in een grote pan en bak hierin de spekjes, knoflook en de uien goudbruin. Voeg het gehakt toe en maak het rul, voeg daarna de bleekselderij en de prei toe, bak dit even goed door. Voeg de andere ingrediënten toe roer dit goed doorheen, breng alles aan de kook en laat het met het deksel op de pan goed gaar worden.
Maak de saus als volgt:
Smelt de boter in de pan en voeg al roerend de bloem toe, voeg de melk al roerend toe tot een gladde saus is verkregen. Meng de kruiden er doorheen. Neem de pan van het vuur laat de inhoud wat afkoelen en voeg daarna onder goed roeren de kwark toe.
Leg het vleesmengsel in lagen in een platte ovenschaal.
1e en 4e laag vleesmengsel
2e en 5e laag lasagne
3e en 6e laag saus
Als laatste de geraspte kaas er over strooien.
Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden en laat er in 30 min. een mooi korstje opkomen.
Marian Servaas