Nederlands viskampioen woont in Valthermond

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Waarschijnlijk is het de meeste inwoners ontgaan maar de viskampioen 2017 van Nederland is woonachtig in Valthermond. Een interview in kiek op de mo(a)nd met deze sportvisser, Arend Profijt, is dan ook zeker op zijn plaats.

In de strenge sneeuwwinter van 1979 kwam de familie Profijt aan het Zuiderdiep in Valthermond wonen. Met het bouwen van een eigen woning in Valthermond kwam het echtpaar vanuit Vriezenveen naar het lintdorp en dit heeft ze nooit berouwd. Als kleine jongen werd het vissen door Arend al gezien als een uitdaging en met drie broers werd er dan ook veel gevist. Ondertussen hebben de broers Profijt de hengel aan de wilgen gehangen en een andere hobby gezocht, maar vader Profijt (93 jaar) vist nog steeds twee wedstrijden per week en is dus een groot voorbeeld voor Arend.

Vrij vissen

Arend Profijt vertelt vol vuur over het vissen: “Daar ik altijd al viste en vele kampioenschappen op mijn naam kon zetten was het natuurlijk een snelle stap om mij bij de hengelsportvereniging in Valthermond aan te melden. Ofschoon er bij deze vereniging op een andere manier werd gevist – namelijk vrij vissen en niet op nummer zoals ik gewend was – voelde ik mij snel thuis bij de HSV Valthermond. De vissport is een gemoedelijke sport waar veel wordt gegund. En na een gewenning bij HSV Valthermond begon ik ook daar steeds vaker te winnen. De HSV Valthermond is met zo’n 700 leden een grote vereniging waar ik mij goed bij thuis voel. Daarnaast vis ik ook veel op andere plaatsen en georganiseerde wedstrijden. Internationaal heb ik ook menigmaal gevist, o.a. in Tsjechië, België, Denemarken, Ierland en Zweden. In de competitie ‘witvisser van het jaar 2016’ ben ik 2e geworden en een teammaat werd 1e. Misschien ook leuk om te weten dat ik 60 kilo vis in het Leekstermeer heb gevangen. In de Week of de Lake, ben ik 2e geworden, maar dit ging dan wel om een ‘drie dagen op rij’ wedstrijd in het Ketelmeer. In 2017 werd ik Nederlands kampioen (Noord-Hollands Kanaal) met 22 kilo.”

Parkieten

Dit geeft wel aan dat we hier met een echte kampioen vissen hebben te maken. Zoiets kost natuurlijk een en ander aan voer en aas. Maar ook daar heeft Arend Profijt, dankzij de vele gewonnen wedstrijden, een oplossing voor gekregen. Profijt wordt samen met een team gesponsord door Marcel van den Eynden, een Belgisch bedrijf (Lasebo), bezorger van voer en aas.

De hobbyvisser vertelt verder: “Dit team bestaat uit 6 winnaars uit verschillende regio en dit betekent veel ervaring en daardoor kunnen we sterker vissen! Als team zijn we bijna niet te kloppen”.

Naast het vissen is er nog een hobby, parkieten. Maar hier steekt Arend minder tijd in. En ofschoon hij sinds kort met pensioen is en meer tijd in zijn hobby kan steken blijft het vissen boven de vogels verheven. Met zo’n kampioensmentaliteit voor het vissen kan dat ook niet anders. Arend beleeft ook nog wel eens wat aan de waterkant en wil daarom ook wel een anekdote kwijt.

Wassen

“Ik zit eens te vissen en er stopt een Duitse BMW aan de overkant van het water. Oschoon ik goed aan het vangen ben en geconcentreerd op de hengel, wordt mijn aandacht nu even afgeleid. Er stapt een manspersoon uit, hij kleedt zich uit en springt in het water. Nu stapt er een vrouwspersoon uit de auto en zij geeft de man shampoo. Er wordt gesopt en gewassen en de man droogt zich na een duik weer aan. Maar nu ontkleedt ook de vrouw zich en van hetzelfde laken een pak. Je begrijpt dat ik wel even versteld stond van dit tafereel (er verschijnt een grote grijns op het gezicht van Arend…). Samen stappen de man en vrouw weer in de BMW en rijden weg. Jammer genoeg had ik door deze afleiding uiteindelijk 500 gram tekort aan vis om nummer één te worden tijdens deze wedstrijd.

Gunnen

Maar daar staat tegenover dat Arend vaak wel bovenaan eindigt. Ook in Tsjechië waar hij eerst een uur bezig is om de troep van de bodem te schrapen en daarna de winst behaalt. Viscollega’s waren dan ook heel benieuwd hoe Arend dit geflikt had. En dan is Arend niet te beroerd om te vertellen wat het geheim is. Want vissers onder elkaar gunnen elkaar iets.

Er zijn inmiddels veel contacten ontstaan vanuit verschillende regio’s, maar ook vanuit andere landen. Watsapp is natuurlijk een makkelijk medium tegenwoordig en Arend wordt nogal eens benaderd met de vraag: “mag ik advies van jou, wat voor voer gebruik je?” en veel meer van deze vragen.

Dit alles vindt Arend alleen maar fijn en hij steekt hier graag tijd in. Twee week per jaar gaat de hengel achter slot, want dan gaat Arend met zijn vrouw op vakantie. Er wordt dan alleen gefietst of gewandeld. Samen beleven ze daar veel plezier in. Ook al lokt het water, er wordt in die twee weken niet gevist.

Met trots beleefden ze samen de huldiging van het kampioenschap 2017 op Papendal. Een waar gala waar de Nederlands kampioensvisser groots werd gehuldigd. Vele mooie foto’s in gala kledij en een prachtige schaal zijn hier getuige van.

Voor de vissers onder u – mocht u in 2018 een wedstrijd gaan vissen – weet dan dat u aan Arend Profijt uit Valthermond een geduchte tegenstander heeft!

Grietje Haak – Warringa

p.s. De interviewer van dit verhaal houdt het graag bij een gebakken visje.