Pand 405 in Valthermond

Kiek op de Mo(a)nd Valthermond

Het bekende gebouw met woning aan de kruising Zuiderdiep/Mondenweg (ooit Raiffeisenbank – Boerenleenbank en tot slot Rabobank) is omgedoopt tot Pand 405.

In oktober 2018 werd het aangekocht door Peter de Graaf en Helene Neijmeijer. De zoektocht naar een leuk pand met ruimte voor meerdere mogelijkheden begon in Hoogeveen. De voormalige woonplaats van hen samen. De aanloop waarmee hun zoektocht begon had een triest begin maar de weg die ze hebben afgelegd is zeer bewonderenswaardig te noemen (We komen hier later in het verhaal op terug).

In januari 2019 betrokken Peter en Helene de woning in Valthermond en vanaf de eerste dag voelden zij zich als een vis in het water en zeer welkom op deze plek. De mentaliteit die zij tot nu toe hebben ervaren van buurtgenoten spreekt hen aan, want ook zij stralen uit: We gaan ervoor! Hun woning geeft alle mogelijkheden om de huiskamer concerten die Helene al gaf voort te zetten in hun eigen verbouwde ruimte. Het voormalige bankgebouw, waar, naast een aparte ingang, hal, keuken en toiletgroep, de mogelijkheid was tot verbouw van een mooie akoestische concert ruimte. Een leuk detail… de plek waar de laatste jaren de bankdirecteur (Berends) achter zijn bureau zat is nu een muziekstudio geworden. Een eigen studio voor Helene om muziek te schrijven, te produceren en op te nemen.

 

Muziek werkt voor Helene nog steeds als therapie. Want dat het haar allemaal zo makkelijk afgaat is niet helemaal waar. Op hun motto – ‘we gaan ervoor’ – doet zij dagelijks een beroep. Helene die zong, danste en aan wielrennen en hardlopen deed kreeg na een ongeval met een paard en huifkar een complete hoge dwarslaesie die haar actieve leven in één keer stil legde. Artsen in het UMCG gaven haar als vooruitzicht een leven in een verpleeghuis. Ook haar passie zingen kon ze vergeten. Tegen alle adviezen in heeft Peter Helene mee naar huis genomen om zelf de revalidatie ter hand te nemen, vanuit een andere eigen visie. Ter ondersteuning van de diverse therapieën kwam Peter op het lumineuze idee om Helene weer aan het zingen te krijgen. Dit bleek mede de opmars naar verder herstel. Het ritme van de muziek deed wonderen.

Diepere teksten kregen een betekenis en Helene bewoog onbewust eerst een vinger en daarna een voet. Al was het langzaam, het herstel was ingezet. Nog steeds wordt zij geconfronteerd met haar beperkingen en heeft ze een rolstoel als maatje, maar de muziek maakt dit allemaal lichter en draagbaar. In Hoogeveen nam Peter contact op met Rene Karst om een nummer op te nemen en Helene te overtuigen dat er mogelijkheden waren tot nog meer herstel. Rene Karst herkende dit verhaal van zijn moeder en opperde een volledige cd op te nemen met Helene’s eigen verhaal. In het Atrium van RTV Drenthe werd de cd opgenomen en daarna in samenspraak een huiskamer concert aangeboden. Dit concert vond plaats in hun eigen huis in Hoogeveen en werd bijgewoond door 100 belangstellenden.

Dit was de aanleiding tot meer. Meer optredens buitenshuis, vol energie aan het schrijven en zelfs de eerste zelf geproduceerde liedjes werden uitgebracht. In april 2018 was de eerste ervaring in het Groningerland. In het dorpshuis van Ter Apelkanaal gaf Helene een concert. De ontvangst was hartelijk, zeer goed verzorgd met een stamppotbuffet van Restaurant De Palm en een enthousiast publiek. Voor Helene een concert om niet te vergeten. Maar we gaan terug naar nu. Naar pand 405, want daar kunnen de inwoners van Valthermond een kijkje komen nemen. Bijvoorbeeld tijdens het open huis maar ook op afspraak. Mocht u/ jij iets met muziek hebben neem dan contact op met Peter en Helene. Zij willen graag een laagdrempelig en toegankelijk huis bieden en mensen laten genieten van muziek, net zoals zij zelf doen. Musici, exposities, clubjes op zoek naar ruimte, meld u, want pand 405 wil graag een aanwinst voor het dorp worden!

Vast een vooruitblik. YouTube kanaal geeft een inkijkje wanneer je op Helene Neijmeijer zoekt (website heleneneijmeijer.nl).Helene wil tot slot nog even benadrukken: zonder haar Peter was niets mogelijk geweest. “We hebben elkaar gevonden tijdens een studie natuurgeneeswijze waarin muziek therapie heel belangrijk is. Muziek was de aanleiding tot herstel en muziek is nog steeds de drijfveer van hun samen zijn. Muziek motiveert en verbindt!”

We eindigen met nog een klein detail. Peter heeft – jawel – 25 jaar bij een bank gewerkt en dat was natuurlijk een Rabobank!

Grietje Haak-Warringa