Vandaag maken we ‘Pasta Fresca’, niets minder dan pasta met verse saus.
De ingrediënten van vandaag (voor ongeveer 6 personen) zijn:
– 500 gram ambachtelijk rundergehakt
– 5 bospeentjes geschild en in plakjes gesneden
– 1 courgette in dobbelsteentjes
– 2 uien in grove snippers
– 2 teentjes knoflook gehakt, mag ook met de pers
– 2 theelepels Provençaalse kruiden (of verse tijm, en oregano)
– 2 kleine blikjes tomatenpuree
– 1 kilo verse pomodori tomaten in kleine blokjes gesneden. Gewoon helemaal, met vel. Wel eerst wassen.
– Parmezaanse kaas geraspt
– Verse basilicum (voor de garnering, dus niet meekoken)
– 1 pak ‘volkoren’ fusilli (500 gram)
In een braadpan met goede bodem eerst een flinke scheut olijfolie, niet de ‘extra-vierge’ maar gewoon de gele olijfolie. Doe op ¾ vuur de groente in de pan, behalve de tomaat (tomaat is ook eigenlijk fruit), en bak alles tot het lekker begint te kleuren.
Dan de tomatenblokjes en de tomatenpuree toevoegen. Roer dit een paar minuten lang goed door elkaar. Zet daarna het vuur op 1/3 en doe de kruiden erbij.
Zet het vuur op lage stand, doe een deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten zacht pruttelen.
Ondertussen bak je het gehakt rul in een koekenpan, voeg je een scheutje olijfolie, peper en zout toe en blijf je erbij tot het bruin en gaar is.
Als de wekker van de pastasaus afgaat, haal je de pan van het vuur. Heb je kinderen die mee-eten pureer dan met de staafmixer de tomatensaus fijn. Als dit fijn genoeg is voeg dan het gerulde gebakken gehakt toe. Dan nog een theelepel zout en een paar flinke malen peper uit de molen.
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
Serveer het gerecht met op ieder bord een blaadje verse basilicum, Parmezaanse kaas en een lekkere salade van veldsla met tomaat.
Italiaanse rode wijn gaat er heel goed bij.
Eet smakelijk!
Ineke Westerhof