Pastinaaksoep met tijm en pancettakruim
4 personen, voorgerecht
Benodigdheden
400 gr pastinaak, 1 ui, 1 teen knoflook, 4 takjes tijm, 2 el (olijf) olie, 1 tl gemalen komjn, 1 groentebouillontablet met natuurlijke ingredienten, 80 gr Pancetta of ontbijtspek, 1/2 bakje creme fraiche (bakje 25 gr) en een staafmixer.
Bereiding
Schil de pastinaak en snijd in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 1 min. Voeg de pastinaak, de helft van de tijmblaadjes en de gemalen komijn toe en bak dit 2 minuten mee. Voeg 1 liter kokend water toe, verkruimel de groentebouillontablet erboven en breng aan de kook. Kook de pastinaak in 10 min gaar.
Verhit ondertussen een koekepan zonder olie of boter en bak de pancetta/ontbijtspek in 5 min heel krokant zodat je ‘m goed kunt verkruimelen. Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel zo fijn mogelijk. Roer de creme fraice los met 3 el water.
Haal de pan soep van het vuur en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de kommen.
Schep in elke kom 1 el creme fraice. Bestrooi met pancettakruim en de rest van de tijmblaadjes.
Eet smakelijk
Helga Onrust de Jonge