Vanwege persoonlijke redenen ontvangen we de komende maanden geen recepten van Helga Onrust. Jammer… we gaan kijken of en hoe we deze rubriek verder gaan invullen.
Voor deze maand een recept van de redactie zelf. Eén van de redactieleden had een grote hoeveelheid peren gekregen. Daar waren al stoofpeertjes en perengelei van gemaakt. Er werd nog naar iets anders gezocht om met de peren te kunnen doen. Dat werd een tarte tartin. Erg makkelijk te maken. Het resultaat is door de redactie goedgekeurd!
Ingrediënten
5 velletjes bladerdeeg (diepvries), 3 à 4 peren, 80 gram kristalsuiker, 30 gram roomboter
Verder een springvorm of een ovenschaal (24 cm doorsnede)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier. Vet de zijkant in met wat boter of olie
- Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat het ontdooien
- Schil de peren en snijd iedere peer in 8 partjes
- Smelt de kristalsuiker in een koekenpan op middelhoog vuur totdat je bruine karamel hebt (wanneer je het te bruin laat worden, smaakt het bitter). Dit duurt ongeveer 7 minuten. Niet roeren!
- Voeg, als de kristalsuiker bruin is geworden, de roomboter en een flinke snuf zout toe. Roer het voorzichtig door. Het kan zijn dat je nu wat klontjes krijgt, maar dat is niet erg.
- Voeg, zodra de roomboter is gesmolten, ook de peren toe. Roer goed door en verdeel het mengsel dan over de springvorm
- Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg en leg de plakjes over de peren, zodat ze allemaal goed bedekt zijn. Druk de randjes een beetje naar beneden
- Zet de springvorm in de oven hen bak de taart in zo’n 45 minuten goudbruin
- Laat ‘m iets afkoelen en draai ‘m dan voorzichtig op een bord om. Niet te lang mee wachten, anders wordt de karamel weer hard en komt de taart niet meer los….
Serveer deze taart warm of koud met een toef slagroom, mascarpone en/of vanilleijs.
Marian Servaas