Voetbalkrantjes

v.v. Valthermond

Een nieuw seizoen van onze Kiek. Met weer wat veranderingen en zeer waarschijnlijk andermaal verbeteringen. Heb het resultaat nog niet kunnen zien. Maar het vertrouwen is er. Een nieuwe opmaak in kleur dat roept om nog meer vernieuwing. En om alvast te waarschuwen, die vindt u hier niet.

 

Hier, op mijn plekkie in de Kiek blijft (bijna) alles bij het oude vertrouwde. Maar toch een béétje vernieuwing deze keer. Niet alles wordt namelijk meer uit de duim gezogen. Ik raadpleeg bronnen! Het gaat misschien een beetje te ver om het nu onder onderzoekjournalistiek te rangschikken, daarvoor ontbreekt allereerst wat structuur. Het blijft natuurlijk ouderwets chaotisch. Bij het begin van het denkwerk over deze column was het de bedoeling om eens iets te schrijven over het jaar hoofdklasse van onze voetbalvereniging.

 

Toch wel uitzonderlijk dat een relatief kleine plaats op het derde voetbalniveau van ons land heeft gevoetbald. Voor het raadplegen van de ‘bronnen’ was wel de medewerking van diezelfde voetbalvereniging nodig. Dat leverde geen problemen op. Geen officieel WOB-verzoek hoeven in te dienen. Gewoon even bij Trijnus van Klinken binnenvallen en Kees Rustenhoven storen tijdens een etentje en het was geregeld. En dan krijg je ineens volledige jaargangen van ‘oude voetbalkrantjes’ in handen. Das leuk werk, bladeren in oude geschriften. Veel herkenning. En al snel verdwijnt al spittende het oorspronkelijk onderwerp wat op de achtergrond. Het is alsof veel van de herinneringen wel zijn opgeslagen maar diep zijn weggestopt. Als je het leest komen veel dingen weer boven. Ook komt het besef dat Valthermond wel erg is veranderd in 50 jaar. Wim Sonneveld omschreef het mooi in ‘De Stalmeester’. Maar het is nog steeds een Kiek met fatsoen dus omschrijven we het maar zo.

 

Allereerst is het advertentiebestand bijna compleet vernieuwd. Bijna geen bedrijf heeft het nieuwe millennium gehaald. Roemruchte Valthermondse namen en bedrijven, bekend bij de oude generatie zijn er niet meer. Busbedrijf Rieks Huizing, Slagerij Levinga, Bouwbedrijf de Bruin, enz., enz. Niet alleen het bedrijfsleven is bijna totaal vervangen, ook veel van de mensen zijn vervangen. Om het netjes te zeggen. Duidelijk was wel te zien dat de vereniging vol leven zat. Het aantal elftallen was wat uitgebreider, om het maar weer netjes te zeggen. Het doorlopen van al die opstellingen doet de hersenen kraken, veel namen komen wel bekend voor. Jarenlang niet aan gedacht, gezien of gehoord. En dan moet je graven in herinneringen van de jaren 70. En die liggen niet vooraan in mijn geheugen. Da’s diep graven. Dat is niet verkeerd voor een mens en we blijven graven. En gaan we de volgende keer eens kijken naar de voetbalprestaties en verhalen.