Voetgangersbruggetje

Kiek op de Mo(a)nd

Valthermond kende ooit drie voetbalverenigingen: Valthermondse Boys, Valthermond en MVK. De eerste twee voetbalden op de zondag en MVK speelde op de zaterdag. Valthermondse Boys speelde in de jaren dertig op de achtertuinen van de families Többen. Eigenlijk was het geen echt voetbalveld, het was wat aan de smalle kant. Er werd dan ook uitgekeken naar een andere plek. Er werd vervolgens op verschillende plaatsen gevoetbald (veur in de Mond).

 

In 1950 werd er een voetbalveld aangelegd tegenover de begraafplaats, aan de Modderwijk. Later werd het veld iets verlegd ook aan de Modderwijk. Het land was van de familie Hoezen. Bij het veld was geen kleedkamer en de spelers moesten zich omkleden bij café Többen aan het Zuiderdiep. Om bij het voetbalveld te komen moesten de spelers over een gammele bruggetje (badde) die bij de boerderij van Hoezen lag.

 

De brug was in zo´n slechte staat, dat het eigenlijk niet vertrouwd was om er over te gaan. Gerhardus Többen van het café, gaf de plaatselijke smid opdracht om het bruggetje te herstellen. En zo konden de spelers en het publiek met een gerust hart naar het voetbalveld aan de Modderwijk. Maar wat ook belangrijk was? De derde helft werd afgesloten bij het clubcafé, en dat was de familie Többen.

 

Nog altijd ligt hier een voetgangersbruggetje. Valther Boys fuseerde met voetbalvereniging Valthermond en MVK ging ook op in de huidige voetbalclub.

Jan Ottens