Vogelsvoeren

Kiek op de mond Valthermond

Veel vogelvoer is kant-en-klaar te koop in verschillende supermarkten en tuincentra, maar het is natuurlijk veel leuker om vogeltraktaties zelf te maken! Zeker met de hulp van je kinderen. In deze coronatijd is het toch al lastig om steeds een leuke bezigheid voor de kinderen te verzinnen. Het maken van dit soort vogelversnaperingen neemt geen hele dag in beslag en het is gezellig om dit samen te doen.

Wat eten vogels?

Niet alle vogels zijn hetzelfde en ook niet alle vogels eten dus graag hetzelfde. Ga dus niet te snel van start, maar kijk goed wat er rondvliegt in je tuin. Heb je veel mussen, of komen er juist veel grote kraaien? Zodra je een goed beeld hebt van wat er zoal bij jullie langskomt kun je een keuzemenu afstemmen op jouw bezoekers. Zo weet je zeker dat je moeite ook daadwerkelijk beloond wordt en dat er gretig genuttigd zal worden van jouw vogeltraktaties (meer info op www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren/welke-vogels-eten-wat-).

Hier een aantal suggesties die je kunt maken.

Lege fles recycelen

Heb je nog een lege petfles en wat oude pollepels liggen? Maak hier dan een leuke constructie van om vogels te laten snoepen van een lekkere pitten en zadenmix. Is de fles al leeg? Even de dop eraf schroeven en de fles weer aanvullen. Kan dus zo vaak als nodig is gebruikt worden.

Hoe maak je het?

  • Was de fles grondig zodat er geen frisdrank meer in kan zitten. Verwijder ook, als het lukt, het label.
  • Nu ga je de gaatjes maken voor de pollepels. Voor een natuurlijk effect kun je op zoek gaan naar een tweetal lange takjes. Om de plek van de gaatjes te bepalen, gebruik je eerst een punaise. Duw de punaise voorzichtig door het plastic heen. Maak een zelfde gat aan de andere kant van de fles. Wil je straks twee pollepels in de fles? Maak dan nog 2 gaatjes.
  • Nu kun je de gaatjes iets groter maken met een schaar. Let op! Maak ze niet te groot, de pollepel moet strak door het gat passen.
  • Duw de pollepel door de gaatjes in de fles.
  • Voor de voedergaatjes voor de vogels gebruik je opnieuw de punaise om een klein gaatje te maken. Ongeveer 4 cm boven het gat van de pollepel. Maak met een schaar de rondjes ongeveer 3/4 cm groot. Niet te groot, want anders valt het vogelzaad er vanzelf uit.
  • Om de fles te laten hangen, maak je weer 2 gaten aan de bovenkant, bij de ‘nek’ van de fles. Hier rijg je een touw doorheen en maak de twee uiteinden aan elkaar vast.
  • Vul de fles met vogelzaad! Hiervoor kun je ook een trechter gebruiken! Wel zo makkelijk!
  • Draai de dop er weer op en hang de fles in de boom!

Hangertjes in alle vormen

Je kunt de vogelzaden in allerlei leuke vormen aan de vogels voeren, zoals de ster op de afbeelding.

Wat heb je nodig:

Vogelzaad

Gelatine

Water (kijk op de verpakking van de gelatine voor de hoeveelheid)

Touw of koord

Vormpjes (bijvoorbeeld koekvormpjes)

Vetvrij papier

Hoe maak je het?

  • Breng het water aan de kook.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Neem het kokende water van het vuur, knijp de gelatine uit en meng erdoorheen.
  • Roer er het vogelzaad doorheen, zoveel dat er geen laag water meer in de pan zit.
  • Knip het touw op de juiste lengte af en knoop de uiteindes aan elkaar.
  • Leg het touw met de kant van de knoop op de vorm.
  • Vul de rest van de vorm met het zaadmengsel.
  • Laat ze een nacht drogen en haal ze uit de vorm.
  • Hang ze in een boom en wacht op de eerste bezoekers.

Dennenappeltjes

Dit is een echte verwennerij en het staat ook nog eens gezellig in de tuin. Deze dennenappels gevuld met vogelvoer. Extra leuk om deze dennenappels zelf eerst met je kinderen in het bos te gaan zoeken en ze dan thuis verder op te vullen voor de vogeltjes.

Wat heb je nodig?

Dennenappel

Touwtje

Ongezouten frituurvet

Allerlei zaden

Zonnebloempitten

Schaaltje

Mesje

Hoe maak je het?

Droog de dennenappel op de verwarming. Hierdoor gaat hij open staan. Maak het touwtje stevig vast aan de dennenappel.

Smelt het frituurvet tot het net zacht geworden is. Met een mesje of met je handen smeer je de dennenappel dicht met vet.

Leg het mengsel van zaadjes en zonnepitten op een schaaltje en rol de dennenappel hier stevig doorheen, zodat de zaadjes in de openingen van de dennenappel gaan zitten.

Laat de dennenappel even afkoelen of hang hem meteen buiten op.

Gevulde sinaasappels

Extra vitamines in de herfst is nooit weg natuurlijk en dus pers je nu wat extra vaak een sinaasappeltje uit. Maar die halve sinaasappels hoef je vanaf nu niet meer weg te gooien. Na het vruchtvlees uitgeperst te hebben kun je de schil opvullen met vogelvoer en in de tuin ophangen…hmmm ruikt nog lekker ook! Snel en simpel

Wat heb je nodig?

1 sinaasappel

1 theekopje met pindakaas

1 kopje havermout of maïsmeel

1 kommetje

een mes en een lepel

een spijker

2 stukken touw van ongeveer 10 centimeter lang.

een handjevol rozijnen, zonnebloempitten,andere zaden en noten (optioneel)

Hoe maak je het?

Snijd de sinaasappel door midden met het mes en verwijder het vruchtvlees met de lepel, dit kun je bewaren in een bakje om later zelf op te eten. Maak twee gaatjes in de bovenste rand van de schil met de spijker. Steek het touw door de gaatjes en maak een knoopje zodat deze aan de schil blijft zitten. Verbind de bovenste uiteindes van het touw met elkaar.

Mix de pindakaas met de havermout of maïsmeel en voeg eventueel nog wat zaden en noten toe. Vul de sinaasappelschil met het mengsel. Hang de sinaasappel in de tuin aan een boom.

WC rolletje met pindakaas

Een heel leuk werkje voor de allerkleinsten. Smeer een wc-rolletje in met een laagje pindakaas (voor vogels!) en rol het door het vogelvoer. Mooi lint door het rolletje en klaar is je vogelvoerhanger.