Wiecher Kloppenburg

Kiek op de Mo(a)nd

Ook deze keer foto’s uit 1953 gemaakt bij de aanleg aan het Zuiderdiep van de nieuwe straatweg. We zien hier Wiecher Kloppenburg  helemaal zwart van de bitumen. Wieger Kloppenburg (1893-1984)woonde aan het Noorderdiep, het huis lag precies achter Zuiderdiep 275. Op de foto links zien we nog het huis van Kloppenburg.

Zoals op deze foto te zien is van de bitumen sproeiwagen liep Kloppenburg met een stuk hardboard naast de wagen ter bescherming van de betonnen kantstrook. Met de sproeiwagen werd onder hoge druk de steenslag spreidlaag met vloeibare bitumen gepenetreerd. De losse steenslag werd hierdoor, na het uitharden van de bitumen, een vaste aaneengesloten laag.

Het pand aan het Zuiderdiep 275 waar de opzichter en zijn gezin verbleef tijdens de reconstructie van de nieuwe weg aan het Zuiderdiep. In het pand zaten in het verleden meerdere ondernemers.

Onder andere Koffiehuis Ekke van Klinken en tijdens de bezichtiging van het pand bleek het nogal verwaarloosd en knapte en knalde het van de ‘klappertjes’. Nadat inktfabriek Talens het pand had verlaten was er nog een vuurwerk en klappertjes fabriek gevestigd. De firma Snitjer heeft het pand opgeknapt.

Toen de tuin omgespit werd kwamen er veel glazen inktpotjes van de vroegere Talensfabriek tevoorschijn.

 

Reactie naar Fenny van der Vlag          fennypak@ziggo.nl