Wist u dat?

Kiek op de Mo(a)nd

De wat oudere Valthermondjes, zullen het ongetwijfeld weten! Maar wist u dat de Drentse Mondenweg (N379) vroeger de Bakkerslaan (Bakkersloane) heette?

Vervening

Wiebe Bakker (1850 – 1939) en zijn vrouw Geertruida Bakker (1850 – 1926) kochten na hun huwelijk de plaatsen 30 en 71 aan het Noorderdiep en de plaatsen 23 en 25 aan het Zuiderdiep in Valthermond. In de jaren tachtig van de vorige eeuw lieten zij een café, annex winkel en houtstek, bouwen op de vooraf van plaats 31 aan het Zuiderdiep te Valthermond. Dit is de plek waar nu de voormalige Rabobank staat. Bakker was vervener, maar runde ook het café en houtstek, zijn vrouw dreef de winkel. In 1890 liet Bakker er tegenover op plaats 31 een boerderij bouwen. Het gezin Bakker ging daar ook wonen. Het café werd verhuurd, maar al snel werd het verkocht aan de familie Schuringa. Bakker ging verder als vervener en landbouwer. De boerderij werd met stenen van twee afgebroken boerderijen uit Gasselternijveen gebouwd. Alle binnenmuren waren van gebikt steen, halfjes en zelfs kloostermoppen werden er in verwerkt. De vervening van de plaatsen 30 en 31 was in volle gang. Er werd ook gelijk land aangemaakt.

Feesten

Er waren in die tijd bij café Schuringa veel feesten en dansavonden. Mensen uit Roswinkel en omstreken liepen over het hoogveen naar Schuringa in Valthermond. De plaatsen 30 en 31 werden traditioneel aangemaakt, namelijk wijk – laan – land – middensloot – land – laan en wijk. Nu gaat het verhaal dat op een mooie zomerdag de heer en mevrouw Bakker de boerenplaats waren opgelopen om de vorderingen van het ‘land toemaken’ te zien. Ze ontdekten dat de mensen die Schuringa bezochten, rechtdoor gingen naar de brug in Valthermond. Ze liepen langs de middensloot over het land van Bakker. De brug lag in het midden van de plaatsen 30 en 31. De eigenlijke weg naar Valthermond liep via de Valtherdijk en dan over laan 49. Maar ja, dan moesten ze weer anderhalve kilometer terug lopen om naar Schuringa te gaan. Dus ze namen de korstte weg. Vanuit Nieuw Weerdinge gewoon rechtdoor. Als er geen gewassen op het land stonden maakte Bakker het niet zoveel uit. Maar als het gewas volop groeide en bloeide, liepen de mensen er ook langs.

De Bakkersloane

De familie Bakker nam daar geen genoegen mee en nam contact op met de gemeente Odoorn. Na over en weer werd er besloten dat de lanen die langs de beide wijken lagen te verplaatsen naar de middensloot van de plaatsen 30 en 31. En zo ontstond er een weg van Munsterseveld naar Valthermond, die al gauw in de volksmond ‘Bakkerloane’ werd genoemd. Nadat de weg was aangelegd, werd er ook een tolhuis gebouwd in de beginjaren van 1890 in Valthermond. Ook de familie Bakker was hiervoor de opdrachtgever. De familie Niemeijer woont nu op deze plek bij de rotonde. De Bakkerslaan liep van Nieuw Weerdinge tot aan het Zuiderdiep in Valthermond. Echter begin jaren zestig is de weg doorgetrokken naar het Noorderdiep, zodat men vanaf de Bakkerslaan ook het Noorderdiep op kon.

Op 7 november 1969 werd de Drentse Mondenweg N379 officieel geopend. Deze weg loopt van Nieuw Weerdinge naar Gasselternijveen en passeert Valthermond, Tweede Exloërmond, Eerste Exloërmond, Nieuw Buinen en Drouwenermond. Het onderhoud van de weg was eerst in handen van de Familie Bakker, maar het ging over naar de gemeente Odoorn, daarna naar het waterschap en vervolgens naar de provincie Drenthe. Wat eerst hoogveen was veranderde in de loop der jaren in een zandweg naar een drukke Drentse Mondenweg.

Jan H. Ottens