100 jarig bestaan

Kiek op de mond Valthermond

Deze foto is gemaakt voor het café van Albert Platje aan het Zuiderdiep 49 in Valthermond. In 1953 was het hele dorp in feeststemming vanwege het 100 jarig bestaan van ons dorp. Ook bij de familie Platje werd deze mijlpaal gevierd, net zoals bij vele Valthermonders.

Op de foto staan v.l.n.r Jaap Platje, Marianne Platje, Klaasje Platje–Van Dijk. Achter Klaasje staan Johan de Vries, Albert Tien, Jan Baas, Henk Platje, Harm Eding, Jan Kuipers.

De twee personen die achteraan staan zijn onbekend, wie herkent ze nog?

Reactie op het novembernummer

Ook kwam er nog een leuke reactie binnen van een oud-Valthermonder over het novembernummer van de Kiek in 2020. Het artikel ging over Adolf Timmer uit Valthermond, de uitvinder van o.a. de baggersnijmachine.

Ik had deze foto, waarop Jan Roffel met de baggersnijmachine staat, in mijn archief. Waarschijnlijk gaat het ook om een baggersnijmachine van Adolf Timmer.

Kiek op de Mo(a)nd

De man op de foto is Jan Roffel (1900-1962) geboren en overleden in Valthermond. Jan Roffel en zijn vrouw Hiltje Roffel-Jongbloed (geb. 1901 en overleden in 1963 in Hengelo) hebben vanaf 1934/1935 tot 1962 gewoond aan het Zuiderdiep 88 (K383).

Jan Roffel heeft waarschijnlijk speciaal voor deze foto een zondags pak aangetrokken. De foto is gemaakt op een zaterdag, waarschijnlijk niet op een zondag omdat het in die jaren niet de gewoonte was om op zondag naar het veen te gaan om een foto te maken. De foto is gemaakt omstreeks de jaren 40-50 van de vorige eeuw.

Jan Roffel heeft tot de jaren 50 in het veen gewerkt, en kwam daarna bij de werkverschaffing zoals toen heette.

De werkzaamheden van Jan Roffel en zijn collega bij de werkverschaffing bestonden uit schoffelen van de bermen van de Valtherdijk vanaf de Valtherblokken-Zuid tot aan Valthe en weer terug. De begraafplaatsen van Valthermond Oost en West werden ook door hen onderhouden.